Hvorfor vil flertallet i Folketinget ikke have en evaluering af corona-politikkerne?

Hvorfor vil politikerne ikke have en evaluering af corona-politikkerne? Sådan spørger professor Peter Kurrild-Klitgaard i Berlingske på baggrund af, at regeringen stemte imod LA’s beslutningsforslag om at vurdere coronapolitikkernes konsekvenser for trivslen blandt børn, unge og beboere på landets bosteder.

LAs beslutningsforslag fik da også politisk bred støtte fra oppositionspartier til højre og venstre – men blev altså i sidste ende nedstemt, fordi SF-S-M-V-fløjen mente, at man vidste alt, hvad man behøvede at vide.

En evaluering er ellers – som Kurrild-Klitgaard påpeger – yderst relevant.

Der gemmer sig vigtig lærdom for fremtiden, som ikke er helt åbenlys. For eksempel fremhævede man i Danmark ofte, at der var færre dødsfald i det relativt nedlukkede land her end i det mere åbne Sverige. Men efterfølgende har det vist sig, at det er en sandhed med modifikationer, og at det kommer meget an på, hvad man måler og hvordan.

Men med afvisningen af forslaget ser en større evaluering ud til at være blevet lidt mindre sandsynlig.

Men nu er forslaget om en trivselsundersøgelse altså afvist, og det er dermed reelt også denne avis’ mere vidtgående forslag om en egentlig coronakommission til at vurdere det samlede forløb.

Så hvor står vi?

For at få nedsat en coronakommission, skal der være et flertal i Folketinget, der har en interesse i at nedsætte en coronakommission. Og det flertal er der ikke noget, der tyder på, at der er pt. Og man kan desuden frygte, at jo mere Venstre og Moderaterne bliver bundet op på diverse ”Nej tak” til corona-evalueringer, jo sværere vil det blive for dem at gennemføre en evaluering, når der før eller siden igen kommer et borgerligt flertal.

Vi risikerer altså at stå i den situation, at vi aldrig – eller først meget, meget sent – får en grundig (statslig) evaluering af den politik, der blev ført under pandemien. Og det er problematisk, da en grundig evaluering er nødvendig for at kunne håndtere fremtidige kriser bedst muligt.

2 thoughts on “Hvorfor vil flertallet i Folketinget ikke have en evaluering af corona-politikkerne?

 1. LC

  Det er måske interessant også at se på hvorfor I ikke kategoriserer jeres oplæg om at lave en evaluering over coronaforløbet.

  Som postcorona kritisk samfundsborger er det beskæmmende at se et folketing der hytter hinandens skind og populisme frem for at sikre borgernes fremtidige rettigheder og sikkerhed.
  Politik er blevet ikkefolkeligt😔

  Svar
 2. Peter Krogsten

  Naturligvis vil de ikke have en evaluering, lige så lidt som de vil drages til ansvar for Mink-affæren og alt muligt andet. Ansvar er sådan et grimt ord. Nu da bivirkningerne tårner sig op, bliver det mere og mere klart, at der blev handlet i panik i flere år. Nu boltrer tumlingerne sig med klima og CO2, og demonstrere med al ønskelig tydelighed at de har snorksovet i skolen og at uvidenheden er næsten uden huller.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.