Hvorfor tror politikere at borgerne er idioter?

Som vi tidligere har påpeget her på stedet, tales der meget om politikerlede, og både politikere og meningsdannere ser det som et stort problem, at befolkningen har mistet tillid til politikerne (f.eks. her). Men som flere har understreget, er fænomenet den ene side af sagen, hvor den anden er politikernes efterhånden ekstreme grad af borgerlede (se f.eks. her). En væsentlig del af borgerleden, som jeg personligt oplever den, er at politikerne ikke tror at borgerne er kompetente i deres egne liv eller til at tage økonomiske eller politiske beslutninger. Med andre ord tror mange – og nok de fleste – politikere på, at borgerne basalt set er idioter.

Et stort spørgsmål – hvis vi da har ret i analysen – er derfor, hvorfor politikerne er blevet så borgerlede? Ligger problemet i deres politiske opdragelse, i hvem der vælger at blive politikere, eller er det måske bare en del af en zeitgeist?

En første grund kan være politikernes opdragelse. Som min kollega Martin Paldam understregede for flere år siden, er der forbløffende få politikere i Folketinget for tiden, der har nogen reel erfaring fra ikke-politisk arbejde. De fleste er gået den mere eller mindre direkte vej fra ungdomspolitik i DSU, VU, KU eller andre organisationer, til at stille op til Foketing eller byråd, eller med en omvej gennem arbejde for et parti eller fagbevægelsen. De kommer dermed ikke til at opleve hvordan ting gøres i den virkelige verden udenfor politik, og kan derfor ret let ende med en opfattelse af, at almindelige mennesker ikke kan finde ud af noget. Den proces indebærer også, at de aldrig lærer hvordan man opfører sig overfor andre mennesker – deres opfattelse af ‘normal’ adfærd og normale normer er det politiske miljø, hvor løfter kun holdes indtil noget andet er opportunt, og hvor der er fuldt acceptabelt at stikke venner og fjender i ryggen, hvis det gavner ens politiske karriere.

Den anden mulige grund kan være, at dansk politik tiltrækker mennesker med en smag for at udøve magt over andre mennesker, og med mindre grundlæggende respekt for ens medborgere og deres rettigheder og kompetence: Jo mere magt, Folketinget tiltager sig, jo mere tiltrækker politik folk med en stærk præference for at have magt over andre mennesker. Det bliver således et selvforstærkende problem, når politikere med smag for magt sørger for, at de selv og tinget får mere magt, og den situation i sig selv tiltrækker magtsyge mennesker.

En sidste mulig forklaring er, at der ligger en slags autoritær strømning i tidens zeitgeist, der gør at mange politikere og politiske kommentatorer har en fundamental skepsis overfor private løsninger på problemer. En anden version af det samme er, at en del af en zeitgeist kan være at mange har glemt at være skeptiske overfor statslige og politiske løsninger. Der tales for eksempel en del om, at der nu er en hel generation vælgere og yngre politikere, der ikke har levet med Sovjetunionens eksistens. Er man født efter 1980 har man således næppe nogen reel erindring om, at der eksisterede en hel del af verden lige øst for os, hvor stort set alt var styret af politikere. Mangler man den oplevelse, og er man ikke nysgerrig efter hvad man kan lære af historien, mister man hurtigt indsigten i, hvor horribelt dårlige centrale politiske løsninger ofte er.

Det er naturligvis muligt at afvise, at der findes et fænomen som borgerlede. Jeg er da også sikker på, at adskillige politikere vil afvise det – og nogle af dem vil måske endda gøre det ærligt. Men det er et fænomen, jeg ser tegn på hver uge, og som jeg ikke mener man bør afvise. Og uanset hvor det kommer fra og hvordan man vil vægte de tre mulige årsager, er det et problem for demokratiet.

5 thoughts on “Hvorfor tror politikere at borgerne er idioter?

 1. Steen Sørensen

  Se bagud. Har politikere egentlig været gode til noget som helst eller særligt fremsynede?
  Forsvar ?
  Ind i EF pga bacon export
  Forringelse af uddannelse kvantitet i stedet for kvalitet
  Byggeprojekter
  It systemer
  Fortsæt selv

  Nævn en succes

  Men mange historiske reformer

  Svar
 2. Svend Spanget

  Spot on!
  Vælgerlede er måske et mere retvisende udtryk.
  Det er bydende nødvendigt, at folketingspolitikere udskiftes ofte og helst med mennesker, der har haft et ‘rigtigt’ arbejde.

  “Politicians are a lot like diapers. They should be changed frequently, and for the same reasons.”
  Mark Twain.

  Svar
 3. Axel Artke

  “Hvorfor tror politikerne, at borg erne er idioter?” spørges der. Svaret er ligetil: Fordi borgerne stemmer på dem.

  Svar
 4. Axel Artke

  “Hvorfor tror politikerne, at borg erne er idioter?”, spørges der. Svaret er ligetil: Fordi borgerne stemmer på dem.

  Svar
 5. Peter Krogsten

  En af årsagerne, måske den væsentligste, kan være at borgerne i en uskøn blanding af dovenskab, ligegyldighed – og måske nu i afmagt, har overladt demokratiet til de politiske partier, hvoraf mange slet ikke er demokratiske internt. Kun omkring 3% af vælgerne er medlemmer af et politisk parti, og de 3 % bestemmer, hvem de øvrige 97% har at vælge imellem. Det er så ikke helt sandt, for mange partier fjerner uden videre lokalt valgte kandidater, hvis partiets ledelse har en man hellere vil have ind – for eksempel en minister, der ikke er i Folketinget. Det er jo så i strid med magtens tredeling, men det har vi aldrig haft i Danmark.
  Løsningen er jo nem. Man melder sig ind i et politisk parti, og får efter et par måneders medlemsskab direkte indflydelse på, hvem der kommer på stemmesedlen.
  Det ideelle er naturligvis demokrati på schweizisk, med hyppige bindende folkeafstemninger. Det bliver meget svært i Danmark. Dels fordi ingen afgiver magt frivilligt, dels fordi flere ledende politikere har at sagt at folkeafstemninger er skadelige for demokratiet. I EU gælder folkeafstemninger kun, hvis resultatet er som ønsket, det er der flere eksempler på.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.