Adam Smith 300 år og stadig relevant

Det er 300 året for Adam Smiths fødsel. For at fejre det havde Stefan og jeg i går Dan Klein i studiet til en særudgave af podcasten econroots sammen med et levende publikum.

Podcasten udkommer senere, men man kan tyvstarte med at se med her:

Dan er økonomiprofessor på George Mason University og en af de mest prominente Smith-kendere.

Det kom ikke så meget, som nogen måske ville forvente, til at handle om Adam Smith som økonom og som den økonomiske videnskabs grundlægger. Vi talte mest om Smith som moralfilosof og om hans første bog, The Theory of Moral Sentiments. Og om hans politiske tænkning – om Smiths forståelse af nøglebegreber som frihed og retfærdighed. Men vi var naturligvis også omkring Wealth of Nations, Smiths nok bedre kendte økonomiske værk.

Se selv med om hvorfor Smith er relevant selv 300 år efter sin fødsel – og nyd Dan Kleins dybt indsigtsfulde og fascinerende udlægning af ham.

3 thoughts on “Adam Smith 300 år og stadig relevant

 1. Torben Mark Pedersen

  Jeg troede, jeg kendte navnene på alle førende Smith-forskere, men navnet Dan Klein er helt ukendt for mig. Har heller ikke kunnet finde en eneste bog eller artikel på Det Kgl. Biblioteks database, som Dan Klein har skrevet om Adam Smith. Hvordan kan han være en førende Smith forsker?

  Svar
  1. Christian Bjørnskov

   Jeg kender Dan relativt godt, og kan bl.a. anbefale hans meget nye ‘Smithian Morals’, som Fraser Instituttet har udgivet. Derudover må man bare huske, at om økonomer ikke skriver ret mange bøger. Vi skriver artikler, som udgives i tidsskrifter. Tag et kig nedover hans CV for at spotte en lang række artikler om Smith og Smithsk politisk økonomi.

   Svar
 2. Otto Brøns-Petersen Forfatter

  Meget enig med Christian. Jeg skriver “kendere”. Der kan sikkert findes forskere med højere score på publiceret Smith-forskning, men Dans dybde er imponerende. Tjek materialet på hans hjemmeside.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.