Vi tager på, når vi spiser ultraforarbejdet mad, viser et nyt studie…. Ikke!

Københavns Universitet skriver på Facebook, at

I årevis har forskere ment, at folk med en kost bestående af ultraforarbejdet mad har tendens til at overspise og derfor tage på. Men ifølge nyt studie ser det ud til, at maden i sig selv kan føre til vægtøgning.

Altså: Ultraforarbejdet mad øger din vægt sammenlignet med ikke-forarbejdet mad? Og hvordan har forskerne så fundet ud af det? Jo, de har — sat lidt på spidsen, men ikke helt skævt — givet forsøgsgruppen ultraforarbejdet slik, mens kontrolgruppen fik ikke-forarbejdet mad.

STUDIET KORT FORTALT
Forsøget omfattede 43 mænd i alderen 20–35 år, som i tre uger spiste enten en ultraforarbejdet eller en uforarbejdet kost. Kalorie- og makronæringsindhold var ens, men maden var vidt forskellig — fra toast og kakaomælk til salat og kylling.
Forskerne fandt, at en kost med ultraforarbejdede fødevarer — sammenlignet med en uforarbejdet kost — forringede deltagernes stofskifte- og reproduktionssundhed.
Effekterne sås også, selv når kalorieindtaget var det samme, hvilket ifølge forfatterne viser, at selve forarbejdningen af maden kan være skadelig.

Da måltiderne var designet til at have samme energi- og makronæringsindhold (fedt, kulhydrat og protein), mener forskerne at kunne konkludere, at ultraforarbejdning fører til øget vægt. Nu skal man altid passe på med at kritisere forskning på et område, hvor man ikke selv har faglig ekspertise. Men det undrer mig virkelig, at de ikke bare har givet forsøgsgruppen fx en færdiglavet pastaret, mens kontrolgruppen fik det samme “hjemmelavet”, i stedet for nedenstående.

Til venstre ses deres ultraforarbejdede “Lunch 1”. Slik, kakaomælk og en cowboytoast (som dog mest ligner en parisertoast…)

Til højre ses deres ikke-forarbejdede “Lunch 1”. Falafel, humus, salat, kylling…

Det er svært ikke at tænke, at der er utallige potentielle fejlkilder og andre mulige forklaringer end “ultraforarbejdet mad”. Fx bliver du ret hurtigt sulten igen, hvis du kun får en toast og slik til frokost. Og så spiser de måske lidt mere uden at fortælle det til forskerne. Listen er nærmest uendelig.

Hvis man vil teste effekten af “ultraforarbejdning”, må man sammenligne to retter, der ligner hinanden — ikke slik mod salat. Som det står nu, viser forsøget mest af alt, at man tager mere på, når man spiser som et barn på vej hjem fra kiosken.

Jeg vil slutte af med lidt underholdning i form af billeder af det mad, forsøgsdeltagerne fik at spise. Altid med det ultraforarbejdede mad til venstre og det ikke-forarbejdede mad til højre.

LUNCH 2

LUNCH 3

DINNER 1

DINNER 4

(Jeg har indsat slikskålen for at gøre det nemmere at aflæse måltidet visuelt)

LINKS

Studiet kan læses her: https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(25)00360-2

Billederne er fra deres ekstra-materiale, som findes her: https://www.cell.com/cms/10.1016/j.cmet.2025.08.004/attachment/449ef846-661c-4549-a18d-d4ca486efa8d/mmc7.pdf

One thought on “Vi tager på, når vi spiser ultraforarbejdet mad, viser et nyt studie…. Ikke!

  1. Ulrik Bjørn Jeppesen

    “ Som det står nu, viser forsøget mest af alt, at man tager mere på, når man spiser som et barn på vej hjem fra kiosken.” 🥳👍

    Svar

Leave a Reply

Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.