Ugens citat: Tierney om universiteter

Den fremragende John Tierneys klumme i New York Times i denne uge handler om universiteter–og særligt de amerikanske Ivy League-skoler.  Årsagen er, at Harvard Universitys rektor, fhv. finansminister Larry Summers (som uden US Supreme Courts Bush v. Gore afgørelse i januar 2001 let kunne være blevet fungerende præsident …), i sidste uge tog sin afsked, foranlediget af et kommende mistillidsvotum fra universitetets fastansatte forskere.  Årsagen er–udover at han blev et offer for amerikansk akademisk politisk korrekthed, når den er værst–at Summers forsøgte at tvinge forskerne til at interessere lidt mere for, hvad der egentlig er nyttigt for de studerende.  Men Tierneys pointer er generelle, og her kommer nogle af dem:

“[As] Adam Smith observed two centuries ago, the university tends to be organized “not for the benefit of the students” but “for the ease of the masters.” And nowhere is this more true than at an elite college like Harvard.

In most industries, a company would cater to customers paying $41,000 per year, but Harvard has been able to take its undergraduates for granted. …  Harvard has long known that the best students will keep coming, not for its classes but simply for its reputation. Smart students want to go where the other smart students go.

Suppose people picked hotels based on how intelligent they expected the other guests to be. Once a hotel got the reputation as a brain magnet, smart people would automatically go there, and hotel employees could afford to get complacent. They’d be more interested in their own welfare than their guests’ — especially if their jobs came with lifetime tenure.

At a university, the senior employees not only have tenure but are also used to controlling their own fiefs: departments vote on who’s hired and decide who teaches what. Unless a university president is willing to be less than collegial — and is backed by a board with more gumption than Harvard’s — there’s not much that can be accomplished.

Senior professors can shunt off the more tedious jobs, like teaching freshmen or grading papers, to low-caste graduate students or visiting lecturers. Or they just neglect the jobs that don’t appeal to them. That’s why Summers had to push them to teach survey courses and other basics.

You might expect the Harvard history department to devote a course or two to the American Revolution or the Constitution, but those topics are too mundane. Instead, there’s a course on the diaries of ordinary citizens during the Revolution, and another, “American Revolutions,” that considers the American and Haitian Revolutions as “a continuous sequence of radical challenges to established authority.” …

They’ve been insulated from reality in a political monoculture. The faculty discourse — or at least the discourse among those who bother to go to faculty meetings — has been so dominated by paleoliberals that Summers, a Democrat and a Clinton appointee, struck them as reactionary.”

2 thoughts on “Ugens citat: Tierney om universiteter

  1. David G.

    Det var langtfra et flertal af alle tenured faculty, der ville stemme mod Summers, men kun et flertal af School of Arts and Sciences, der har overvægt af moderat til ekstremt venstreorienterede og politisk korrekte. Faculty på de øvrige Schools (fx Law, Medicine, Business, selv Government) havde ikke flertal mod Summers.Det er alligevel en utrolig skandale, men ikke overraskende, hvis man følger Tierneys logik og iøvrigt udviklingen i den amerikanske elitære universitetsverden siden ca. 1970.Den helt store gåde er, hvorfor så mange velhavende Harvard graduates vedbliver tankeløst at donere til stedet. De er i sandhed malkekvæg for frihedens fjender. Det er uhyre få donorer, der overhovedet har lyst til at høre, hvad det er for tåbeligheder, de finansierer. Hvis nogle få af de store (dem der giver millioner af $ om året) truede med at holde igen på pengene, ville der ske noget. Men nej, disse hårdkogte advokater, læger, finansmænd og investorer bliver som små lam, når de står overfor en professor eller frygter at blive hængt ud som reaktionære, der vil presse den akademiske frihed.

    Svar
  2. Peter

    Som jeg læser uddraget så er der da mange sammenhænge med danske universiteter, ihvertfald mig bekendt. Mange fakulteter er mere interesserede i at beskytte kolleger, end at højne kvaliteten. Selvom der er store evalueringssystemer sat i værk, så kan det ske at man på møder angående evaluering af underviser X, bliver mødt med tavshed. “Jeg udtaler mig ikke mine kolleger”, er devisen. Men hvem eksisterer for hvem her?

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.