Økonomisk frihed og vækst i finanskrisetider

Hvis man mangler noget at tale om i de små hjem over weekenden, er finanskrisen altid et godt, kontroversielt og komplekst emne. Så hvis der er læsere, der vil have lidt inspiration, provokation, eller argumenter til diskussionen, har jeg i dag en klumme i 180 Grader. Vi gengiver konklusionen her, mens læserne må hente hele klummen hvis de også vil have argumenterne:

Bundlinjen i denne kommentar er, at ideerne om tættere politisk regulering og styring af nationale og globale finansielle markeder måske ligner om en god ide for mange politikere og kommentatorer for tiden. Men en lang tradition indenfor nationaløkonomisk og politologisk forskning viser med al ønskelig tydelighed, at mere styring hurtigt kan ende som det, man på engelsk lidt sarkastisk karakteriserer som noget der ”seemed like a good idea at the time”. Det sidste verden har brug for, er fransk politisk kontrol.

Læs hele klummen (inklusive en række kommentarer) her.

6 thoughts on “Økonomisk frihed og vækst i finanskrisetider

 1. Mads

  “Det sidste verden har brug for, er fransk politisk kontrol.”Enig. Som en af anmelderne i Top Gear konkluderer i sin vurdering af en skoddårlig Renault: “What would you expect from the French: A nation of communists and peasents?”Mads

  Svar
 2. The Citizen

  Carl-Johan, du er hermed stemplet som marxistisk socialist med planøkonomiske fremtidsønsker for den vestlige verden. Begge dele af den værste skuffe, med ret til at bære samme i skam. Med dobbeltradet egeløv i guld.Hvad værre er, du er under mistanke for at ønske, at Obama rent faktisk blev 44. Meget værre kan det ikke blive.Det er bare sådan, at det er. Og alt det der makroøkonomiske socialistfis: Glem det – man kan ikke regulere sig ud af noget som helst. Regulering, statslig indblanding, er ALTID af det onde.Lad de frie markeder råde, altid. For markedet har altid ret; ligesom John Galt altid har ret. Vi behøver ingen indgreb; spørg bare ham der direktøren for Roskilde Bank, Niels mellem venner, om det. Og alle de andre skide dygtige direktører for banker, der er gået fallit. Men som alligevel (direktørerne altså) har fået millioner, millioner og atter millioner udbetalt på grund af deres exceptionelle og aldeles enestående dygtighed (hvis nogen vil give mig 250 millioner kroner i kontanter for at køre en stor internationalt anerkendt bank i smadder på 2 år, så ring endelig … jeg er SÅ klar). Markedet har betalt disse mennesker fuldstændigt vanvittige lønninger og bonusser, og markedet har som bekendt altid ret – så denne Niels og hans ligesindede MÅ være meget dygtige – deres mangel på succes skyldes alene, at de blot har været ramt af utidig indblanding fra regeringernes side.Så hvis du skulle være ramt af den tro, at muligvis, bare muligvis, så skyldes den nuværende krise ikke for megen men for lidt regulering, så glem det. Nogen har helt sikkert tvunget den internationale finansindustri til at opkøbe dårlige lån pakket ind som det rene guld. Foruden at geare hele lortet med en faktor 20-30 stykker og skjule de reelle risici ved cirkuset. Og det hele begynder med Clinton og Carter, idet de tvang bankerne til at låne penge til fattige negre. Og det hele blev SÅ meget værre, da nogen tvang den internationale kreditvurderingsindustri til at rate ompakket lort som AAA – omend vi ikke helt ved, hvem der stod bag den detalje. Men socialister, det er de.Markedet KAN ikke tage fejl.[/bitter sarkasme]

  Svar
 3. Carl-Johan Dalgaard

  Jeg vil tro Citizen’s hensigt var at knurre [/bitter Ironi], og ikke [/bitter sarkasme] inden han smuttede videre i cyberspace. Sådan opfattede jeg i al fald indlægget … der i øvrigt er grineren, hvordan det så end retteligen skal opfattes.

  Svar
 4. Andersen

  ha ha ha, hvor sjovt skrevet Citizen. Det er skideskægt fundet på.Lidt trist at du udstiller din egen uvidenhed, fordomme og manglende forståelse for markedet. Det er vist de færreste der påstår at markedet ikke kan tage fejl. Tværtimod, er pointen netop at markedet kan forstås ud fra en trial-and-error betragtning.Markedet er fyldt med det du kalder fejl.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.