Hvor effektive er finanspakker – i 180 Grader

Weekendklummen i 180 Grader er denne gang skrevet af undertegnede. Den beskæftiger sig med spørgsmålet om, hvor effektive finanspakker overhovedet er og kan læses her. Klummen er motiveret af, at to af USA’s absolutte superøkonomer – Gary Becker og Robert Barro – er skeptiske overfor, om Obama-holdets ideer vil gøre noget godt for den amerikanske økonomi. Særligt Barro vurderer, at en af de grundlæggende antagelser i de officielle beregninger er en ’voodoo multiplier’. Eller som klummen slutter:

”Man bør naturligvis altid være skeptisk, men når to af verdens absolut førende nationaløkonomer rejser kritikken, er det værd at lytte. En stor del af OECD’s regeringsøkonomer synes at være sprunget ud som fuldblods interventionister i den direkte tradition fra Keynes “General Theory” fra 1936, men som Barro understreger i sin kritik: “The financial crisis and possible depression do not invalidate everything we have learned about macroeconomics since 1936.”

Der er ingen grund til at smide trekvart århundredes samfundsøkonomiske indsigter over styr, fordi vi står overfor en af de største kriser siden dengang.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.