Vel er Danmark ikke Mexiko, og København ikke Tijuana, men…

Denne februar måned markerer 100 året for indførelsen af det federale forbud mod import af ryge-opium i USA (The Opium Exclusion Act of 1909), og selv om man ikke brugte termen ”war on drugs” på daværende tidspunkt (termen blev ”opfundet” af Ronald Reagan i 1982), kan starten på denne på nuværende tidspunkt længstvarende ”war on something” – passende dateres til 9. februar 1909. Men på trods af 100 års indsats og formentlig et tabstal der skal tælles i hundrede af tusinde, er der ikke meget der tyder på, at man vil erkende sit nederlag og erkende, at kriminaliseringen af narkotikaforbrug- og handel er et håbløst projekt. Det er lettere ironisk, at Danmarks radio netop i denne måned i en uge satte fokus på Afghanistan og bl.a. stillede spørgsmålet om der var tale om en konflikt der kunne vindes. Ironisk, at man efter små 8 år stiller dette spørgsmål i en konflikt, hvis menneskelige omkostninger på ingen måde kan sammenlignes med ”krigen mod narko”, formentlig den konflikt, der år for år indebærer det største tab af menneskeliv, for ikke at nævne samfundsøkonomiske omkostninger der får ”the war on terror” til at blegne, og synes man udsigterne i Afghanistan ikke ser for lyse ud, gælder for ”krigen mod narko”, at det er en konflikt der ganske enkelt ikke kan vindes.

Og selv om enkelte politikere, bl.a. Klaus Bondam åbenbart har set lyset, da han i sidste uge på sin hjemmeside foreslog, at man legaliserede Hash efter hollandsk model, for at komme bandekriminaliteten til livs, ved at argumentere – korrekt – for, at man dermed fjernede indtægsgrundlaget (eller en stor del af det) for de stridende bander, blev hans forslag (selvfølgelig) skudt ned af hans egen partileder allerede dagen efter, hvor Margrethe Vestager understregede, at det ikke var i overensstemmelse med partiets politik. Muligvis er den ikke det, men det afholder ikke danskerne fra at være det land i Europa, hvor flest har prøvet den “forbudne frugt” – desuagtet det gældne forbud.

Nu er det langt fra første gang, at en evt. legalisering af i hvert fald hash er blevet diskuteret, og det er langt fra heller første gang, at politikere og ikke mindst politiet har forgøjlet os, at de kan ”vinde” kampen mod narkotika, men de kunne lige så godt love os hvid jul hvert år, det giver nogenlunde samme mening.

I stedet for vil man nu indsætte en særlig ”taskforce”, der skal bekæmpe bandekriminalitet. Jeg vil ikke benægte, at man med indsættelse af tilstrækkelige ressourcer midlertidig kan reducere antallet af skudepisoder – som vi efterhånden, hvis man skal måle på medieomtalen og forsideplacering, har vænnet os til. Rockerkrigen ebbede også ud i 90erne, men om det skyldtes politiets indsats eller at man fik delt markedet (midlertidigt) mellem sig eller en kombination af begge dele er ikke helt til at sige.

Men på sigt er det et ganske sikkert bud, at der vil komme flere (og mere brutale) opgør. Markedet er ganske enkelt enkelt for lukrativt, og så længe der er tale om et illegalt marked er markedsspillernes brutalitet så sandelig afgørende for opnåelse af markedsandele.

Og selv om Danmark selvfølgelig ikke kan sammenlignes med USA, hvor man regner med at den samlede omsætning er ca 60 mia. USD. Om året, så taler vi om en omsætning på flere mia. kroner om året. En omsætning vi i vores visdom har overladt til nogle af samfundets værste typer at slås om.

Og der er bestemt ikke grund til at tro, at det er muligt, ej heller for dansk politi at mindske udbuddet. Som det fremgår af nedenstående figurer ser der ikke ud til at være problemer med at skaffe tilstrækkeligt af de fornødne rusmidler til at imødekomme kundernes efterspørgsel. Priserne på ikke kun hash, men også hårdere stoffer har været faldende igennem de sidste par årtier.

Det kan selvfølgelig være udtryk for en vigende efterspørgsel – og er det da også, når man ser på markedet for enkelte specifikke stoffer, men det er først og fremmest udtryk for at udbuddet er rigeligt.

Vel er Danmark ikke Mexiko, hvor tusinde bliver myrdet hvert år som konsekvens af krigen mod narkotika. København er heller ikke Tijuana eller Rio de Janeiro i Brasilien, hvor millioner af byens fattigste borgere lever i slumkvarterer (farvellas) hvor narkobanderne har magten, ofte er udstyret med bedre våben end de (selv korrumperede af narkotika) politistyrker der må have hjælp af militæret, når de prøver at genvinde kontrollen med de pågældende bydele.

Og selv om vi (heldigvis) er mile vidt fra tilstandene i førnævnte steder, og næppe heller ikke bliver det (omend pressen fra tid til anden kunne efterlade en med forestillingen om at det ikke længere var sikkert at gå på gaden i København), så er det selvfølgelig kun et spørgsmål om tid hvornår ”uskyldige” bliver offer for en konflikt der alene skyldes eksistensens af en religiøst betinget narkotikalovgivning. Eller rette sagt, før vi får det første offer for markedsdeltagernes kamp om markedsandele, for vi har allerede haft masser af uskyldige ofre – ofre for overfald og rovmord begået af narkomaner på jagt efter penge til stoffer, hvor priserne først og fremmest afspejler risiko-aflønning til sælgerne – eller blot ofre for en dominans af det offentlige rum af en afstumpet kultur, hvis status primært drives af narkotikahandlens profitter. Dertil skal selvføgelig lægges de titusinder der hvert år oplever at have haft indbrud, der for en stor dels vedkommende er begået af narkomaner.

Jeg ved ikke med læserne, men jeg synes at det er en absurd pris almindelige borgere må betale for en symbolpolitik, der vist kun kan give mening i en politisk og reelt religiøs kontekst, hvor egen behovsopfyldelse(fremstillet som “frelse” af nogen eller alle) sjældent holdes op mod konsekvenserne for andre.  

5 thoughts on “Vel er Danmark ikke Mexiko, og København ikke Tijuana, men…

 1. LuckyLibertas

  Helt enig.Argumentationen, er vi nogle stykker, (økonomer og jurister, samt enkelte antropologer), som forsøgte os med i begyndelsen af 80-erne, og sporadisk har vendt tilbage til, dog uden virkning.Ud over en enkelt underviser i strafferet, og et par politijurister, var forståelsen for argumentationen begrænset til Libertas, KU og nogle unge venstrefolk (ikke VU) , som for hovedpartens vedkommende siden er blevet fanget af pc.Hele det røde klovnecirkus på KU afviste den gang, som nu, argumentationen med; “dårligt menneskesyn”. Jeg vurderer, at “det gode menneskesyn” er mere cementeret end nogensinde; dvs. vi taler for døve øren, og vil i øvrigt ti år endnu, ind til den store hoben, som kun kan undervise i marx og keynes, er gået på pension.

  Svar
 2. Lasse Grosbøl

  Jeg er også helt enig med Niels Westy.Dog er det mit indtryk at fortalerne for den nuværende narkolovgivning primært skal findes på midten og højrefløjen af dansk politik. Der er konsekvent modstand mod at lempe på lovgivningen i Venstre og Konservative. Det er min opfattelse at der i SF og enhedslisten er ganske mange fortalere for en legalisering af i hvert fald hash.Men den nuværende lovgivning er i hver fald en eklatant fiasko. Jeh har boet på Vesterbro, hvor man med selvsyn kan konstatere fadæsens omfang.

  Svar
 3. Niels Westy

  Jeg er helt enig med Lucky Libertas i at det ser temmelig sort ud med at få ændret den tåbelige narkotikalovgivning, der jo i vid udstrækning er bestemt af FN-vedtagelser (der i gen blev presset igennem af især USA). Det er også korrekt hvad Lasse Grosbøl skriver omkring Venstre og Konservatives politik – det må være alle de KU’ere fra 80erne der ikke var for afkriminalisering der endte i folketinget:). Eller rettere højre sider i folketinget er mere tilbøjelig til at indføre sanktioner overfor brugere, for i det store hele er der jo konsensus i det etablerede politiske system om en stram narkotikalovgivning. Det er vist kun fra libertariansk side, at der konsistent argumenteres for en reel afkriminalisering.

  Svar
 4. Heine

  Det er vel nok en af de mest afsporede debatter der findes, uanset kvaliteten af ens argumenter er det som at slå i en dyne.Stort set alle vores dødsfald herhjemme af hårde stoffer og ecstasy skyldes jo en konsekvens af forbuddet og ikke stofferne selv. Ser man på de skader stofferne laver fra produktion til slutbruger er det jo helt enormt. Alt fra narkokarteller i Colombia, m.fl til bandekrige og indbrud i København. Og alle disse frygtelige skader ender så i at “begavede” politikere kan foreslå at narkomaner skal have mulighed for at få tjekket deres stoffer og så leveret tilbage igen. (det blev heldigvis ikke til noget)Det kan lide lidt counter intuitivt, men vi kan jo kun håbe på at bande krigen eskalerer så meget at debatten er uundgåelig, på kort sigt vil det være slemt, men på lang sigt meget bedre.Iøvrigt er der nogen som kan fortælle mig hvor meget den gns narkoman skylder når han kommer ud af fængslet? Hvor mange procent af politiets tid i DK som bruges på narko forbud? Eller er der nogen der kan fortælle mig hvor stor en succes det var da Liverpool læge ordinerede Heroin. Der er der næppe, for enhver statistik som kunne tale for, eller succes historier har det med at forsvinde.Og hvad angår politiet kritiserede en af jer dem ovenover. tænk over hvor stor en interessent de er. Anslået bruger de 70% af deres tid, det er 8000 fuldtidsstillinger – hvis det ikke er en økonomisk interesse af rang, så…. Og tænk på hele behandler systemet, alle nyder godt af forbudddet. Sidstnævnte har dog ikke fattet at de vil få flere penge og bedre muligheder ved en legalisering. Men da de oftest er tidligere stofmisbrugere kan det vel ikke kræves at de forstår så “store” sammenhænge. Dog tillægges en stofmisbrugers argumenter for forbud mere værdi end en nobelpristager i økonomi. Sidstnævnte har jo ikke prøvet det selv 🙂

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.