Hvad Grækenland egentlig er for en størrelse

Jeg har tit overvejet, hvad Grækenland egentlig er for en slags land. Ofte får man indtrykket, når man både læser medierne og arbejder konkret med data, at det må være et land med en helt usandsynlig tradition for svindel, men også en slags fornemmelse for, at det da ikke bør være rigtigt. Grækenland er da europæisk, er det ikke? Det er da relativt rigt, ikke?

Den slags kvaler kan man glemme når man får mere indsigt i græske forhold. Det er et land, der kollektivt har svindlet sig ind i EU, været effektivt bankerot omkring halvdelen af alle år siden uafhængigheden i 1821, og stadig er et af de mest korrupte lande i den rige halvdel af verden. Og hvis nogen stadig sidder med en følelse af, at det ikke være sandt, har jeg ugens anbefaling her. Vanity Fairs Michael Lewis havde forleden en fremragende artikel, der giver et ubetaleligt indblik i, hvad Grækenland er for noget. Artikel med titlen ”Beware of Greeks Bearing Bonds” kan læses her. Stærkt anbefalet!

2 thoughts on “Hvad Grækenland egentlig er for en størrelse

 1. Niels Munk

  Dette lever jo på ingen måde op til Punditokraternes høje standard. Men i den angelsaksiske verden har begrebet “greek” længe betydet misliebig. Graham Greene har skrevet en kostelig novelle der (i den danske oversættelse) hedder “Når græker møder græker”

  Mvh/Niels

  Svar
 2. Peder Bisgaard

  OBS! ovenstående er ikke skrevet af mig – hvilket burde være let at verificere. Han anvender ganske vist et af mine yndlingsudtryk, men dermed holder ligheden også op – fordi jeg er tværtimod glad for den korte og fyndige blog-post med et link til en artikel, som jeg snart vil læse.

  —-

  Nu, hvor jeg har Christian Bjørnskov i tale, vil jeg gerne foreslå en slags Spørg Aarhus her på sitet. Jeg skal fortælle hvordan jeg kom på ideen. Hvad haver vi: En hel række professorer og andre lærde med viden på en række områder. Og et site, som gerne vil have flere besøgende og aktive deltagere. Hvad er så mere naturligt end at åbne op for at brugerne kan stille spørgsmål indenfor økonomi og statskundskab? Som vi var vidne til med Spørg Aarhus, så lærer alle noget af det. Også professoren, som får et relevant spørgsmål — som han aldrig har tænkt på før — og som måske kan anspore ham til et forskningsprojekt, en artikel eller en bog.

  [Jeg ved godt hvad jeg ville spørge om. Jeg vil bede om et overslag over hvad DM/EUR-skygningen netto har kostet Danmark siden 1982, og have et bud på hvilke negative konsekvenser der er ved en flydende valutakurs.]

  PS: Det ser ikke ud som om den software som styrer sitet her tillader en egen boks, som man kan stille spørgsmål i (og som eventuelt kan forstørres ved et klik)- og jeg vil derfor foreslå at man simpelthen opretter blog-posteringer af og til med titlen “Spørg Aarhus 1 og Spørg Aarhus 2 etc.

  ————————————

  Se iøvrigt Kurrild-Klitgårds glimrende artikel i Berlingske fra i Torsdags:

  Perspektiv: Hvornår kollapser euro-land?

  Hvad har CIA, en afdød, liberal nobelprismodtager og en venstreorienteret finansmand til fælles? De mener, at euroens dage måske er talte.

  Af Peter Kurrild-Klitgaard, professor, ph.d.
  Torsdag den 16. september 2010, 22:30

  *
  *
  Da jeg i 1993 havde lejlighed til at interviewe nobelprismodtageren i økonomi Milton Friedman om blandt andet dennes vurdering af udsigterne til en fælles europæisk valuta, understregede han – som Soros – at man i en føderal stat ikke kan lade nogen have ansvaret for pengepolitikken og andre ansvaret for finanspolitikken. Med et smil sagde han: »Medmindre Europa er villig til at antage guldstandarden, hvilket man ikke er, så kan jeg ikke se nogen mulighed for en stabil fælles valuta over hele Europa. Og jeg tror, at Europa ville være klart bedre stillet ved åbent at acceptere frit flydende valutakurser mellem landene og stoppe det nonsens med at forsøge at have en centraliseret styring. Bruxelles bør privatiseres«, sagde Friedman dengang.

  Da euroen så kom, forudså han, at den næppe ville overleve den første større recession. Måske Friedman får ret.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.