Kriminalitet og ‘neoliberalistiske’ reformer

For cirka halvanden år siden bragte Politiken nyheden, at forskere nu havde vist at liberaliserende reformer slog folk ihjel fordi den voldelige kriminalitet steg. Det virkede helt forkert for mig – både som liberal og som forsker – og jeg besluttede mig for at se nærmere på sagen. Papiret er nu online på SSRN og kan downloades her. Abstractet er her:

This paper investigates recent claims that ‘neoliberal’ policies and reforms are associated with higher homicide rates and other types of crime. Using a panel of the 50 US states observed between 1981 and 2005 and the Economic Freedom Index of the Fraser Institute, results show that there is no direct association between changes in economic policies as measured by this index and homicide rates. The results nevertheless show that other types of crime decrease with liberalizing spending or tax reforms. Effects of liberalizing tax reforms in particular may spill over from less violent crime to lower homicide rates.

3 thoughts on “Kriminalitet og ‘neoliberalistiske’ reformer

 1. Emil

  interessant, kan du også afkræfte teorien om at liberale reformer gør folk federe, som det også hævdes?

  Svar
 2. Christian Bjørnskov

  @Emil: Nej, det kan jeg ikke afkræfte. Den udmærkede Åsa Ljungvall på Lunds Universitet (http://www.nek.lu.se/nekalj/Default.htm) har faktisk et nyt papir, hvor hun viser at frie nationer i gennemsnit har federe borgere. Åsas problem er dog, at ingen af hendes forslag til transmissionsmekanismer er troværdige.

  Svar
 3. Claus

  Hellere rig og rask end syg og fattig – eller – hellere fri og fed end tynd og bunden :o)

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.