Vandrehistorien om de 1.000 mia euro i tabte skatteindtægter

For et par uger siden skrev jeg et indlæg om venstrefløjens jagt på de multinationale og myten om alle de mange fantasilioner, som staterne går glip af på grund af de fæle multinationale selskaber.

Måske skulle Tænketanken Europa (og ugebrevet A4 og Berlingske Tidende) have læst mit indlæg (og kronik i Børsen) om emnet, før de udsendte deres notat.

Notatet, “Ryd ud i 3.000 europæiske skatteregler og halver selskabsskatten” tager nemlig udgangspunkt i “beregninger” af hvor meget de europæiske lande går glip af i skatteindtægter, “Closing the European Tax Gap“, som den engelske økonom, Richard Murphy, på oplæg fra den socialistiske gruppe i Europaparlamentet, lavede for nogle år siden. Beregninger som jeg påviste i mit tidligere indlæg er det rene nonsens.

Ikke desto mindre konkluderer tænketanken Europa i sit notat, bl.a. at

Europa-kommissionen vurderer, at der sker skatteunddragelse for 1.000 milliarder euro i EU. En væsentlig årsag er utilsigtet lav beskatning af selskaber.

Men en sådan vurdering har Europa-kommisionen bare aldrig foretaget. På deres hjemmeside står alene at “der findes estimater på op til 1.000 mia. Euro i tabte skatteindtægter”.

Via Twitter kom det efter flere omgange også frem, at kilden ikke er kommisionen, men førnævnte dubiøse notat af Richard Murphy.

ubrugeligt brasHerefter endte samtalen. Notatet ligger dog stadig på tænketankens hjemmeside. Herefter kan man forestille sig at der bliver henvist til dette notat, når vandrehistorien om de 1.000 mia. euro kan fortsætte sin sejrsgang.

Velkommen til den post-faktuelle virkelighed.

 

1 thought on “Vandrehistorien om de 1.000 mia euro i tabte skatteindtægter

  1. Pingback: Ulighed, skat, propaganda og dovne journalister - Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.