Balladen om Trump

Trump deler vandene – også herhjemme. Hvad vil hans præsidentskab indebære? Det har været diskuteret bl.a. i en række indlæg i Børsen. Lars Seier Christensen mener, at Trump vil overraske positivt, og at kritikken af ham er for hård. Asgar Aamund mener endda (i Berlingske), at kritikken af Trump er “alle sammensværgelsers moder”. Derimod er vurderingen meget negativ hos bl.a. Niels Westy, Lars Christensen, Martin Ågerup og Peter Kurrild-Klitgaard.

Min egen vurdering ligger også i den negative ende. Som jeg ser det, er Trump i høj grad et resultat af den amerikanske venstrefløjs kampagne mod globalisering og ulighed. Det præger også en del af hans politiske forslag, ikke mindst protektionismen.

Man har lov at håbe, at vi kritikere ender med at bliver positivt overrasket. Hvis det skal ske, vil det dog næppe blive i kraft af Trump selv, men fordi den amerikanske præsident ikke er enerådende. Han skal have sin politik i gennem Kongressen, hvor det republikanske flertal helt frem til valget også var skeptisk over for Trump. Han har heller ikke frit slag over for domstolene; tværtimod har han faktisk sin udnævnelse af Neil Gorsuch til højesteretsdommer styrket originalisterne, som fastholder, at lovgivningen skal være i overensstemmelse med mere end en elastisk fortolkning af forfatningen.

3 thoughts on “Balladen om Trump

 1. Kjeld Flarup

  Måske det er lidt ud fra den gamle liberalistiske ide om at vi skal ned igennem sølet før det bliver godt igen, der gør at jeg hepper på brexit, Trump og Le Pen.

  Svar
 2. Christian

  Trump bliver en fantastisk præsident. Men der er rigtig meget arbejde foran. Bush, Clinton og Obama klanerne har efterladt USA splittet og svækket.

  Otto, hvorfor fokusere du ikke på nogle af de gode ting Trump går ind for? Færre offentlige ansatte, mindre offentlige udgifter, styr på immigrationen? Hvad siger du til det?

  Svar
 3. Niels O.

  Helt enig i din vurdering. Specielt i det vanvittige omkring protektionismen. 30’erne igen.

  Selv tror jeg ikke på nogen positiv overraskelse, idet flere folk, også internt, bliver mere og mere urolig over hans mentale tilstand. Det er godt at se for hele verdens skyld. Lad os dog håbe, at det er tids nok til at forhindre, at noget frygteligt sker.

  http://www.bt.dk/udland/nu-er-selv-trumps-egne-blevet-nervoese-for-hans-helbred-det-er-ekstremt-farligt

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.