Greta tager fejl!

Klippet er gået verden over: En meget emotionel og meget fordømmende Greta Thunberg, der beskylder FN og alle voksne mennesker for at have berøvet hende en barndom. Man kan spørge, om hun ikke nærmere skulle have en alvorlig snak med sine forældre (eller en psykolog), men det andet store spørgsmål er, om hun – en eller anden faktuel forstand – har ret. Det er dét spørgsmål, den altid gode Johan Norberg tager fat på i en ny udgave af de korte vidoer med titlen “Dead Wrong.” Norberg konkluderer på solidt grundlag, at Greta fundamentalt har misforstået hvad der foregår. Som altid fremragende formidlet og tankevækkende, Dead Wrong er altid varmt anbefalet.

2 thoughts on “Greta tager fejl!

 1. Ove Junne

  Når jeg taler med de sidste overlevende fra min generation (jeg er fra 1952), så kan vi hurtigt blive enige om, at vi ønskede vækst for at give vores børn en bedre fremtid, end det liv vi levede. Ingen af os tænkte over, at væksten primært skete ved at hæve det meste af klodens opsparede solenergi, og at frigivelse af så meget CO2 på så kort tid ville få store klimamæssige konsekvenser. Vi ville bare gerne være gode ved vores børn.

  Så Johan Norberg har selvfølgelig ret i, at livet for de mennesker, der lever i den postindustrielle del af verden, generelt set har en betydelig større velstand i dag, end da vi var unge.

  Men lad os lige holde os til det helt elementære: Hvad sker der med en husholdning, der har brugt sin opsparing, og ingen vil give kredit? Spørgsmålet er retorisk. Svaret er selvfølgelig at husholdningens velstand falder.

  Nu er det sådan, at fysiske love hindrer naturen i at give mennesket kredit, så derfor er det problematisk at vi fra mine forældres generation og fremad har trukket så hårdt på klodens opsparede ressourcer. Hvis det er, hvad Greta mente, så har hun jo ret, men hun har ikke ret i, at det har været i ond tro (i hvert fald ikke indtil 1972, hvor »Limits to Growth« udkom).

  Og Johan Norberg har formodentlig ikke ret i, at teknologien frelser menneskeheden. Den kommer til at bruge enorme summer på at beskytte sig mod klima- og miljøforandringer. Penge, der ikke kan bruges til at generere velstand.

  Svar
 2. kjeldflarup

  Klimaforandringerne kommer som en vitamin indsprøjtning for alle de religiøse tilhængere af Limits to Growth kulten. Det ændrer dog ikke noget ved, at de er en flok flagelanter.

  Nok er worst case at Danmark bliver totalt oversvømmet og de fleste storbyer kommer til at ligge under vand. Men tidsrammen er så lang (1.000+ år) at menneskeheden blot tilpasser sig.
  Menneskeheden uddør ikke på nogen måde på grund af det her. Den er end ikke truet, og behøver ikke frelse af nogen teknologi.

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.