Er økonomisk vækst bæredygtig?

De fleste politikere og meningsdannere, ligesom de fleste almindelige mennesker jeg møder, har en forestilling om at økonomisk vækst er skadelig for miljøet. Men for økonomer er det på ingen måde klart, at der skulle være et modsætningsforhold mellem vækst og bæredygtighed. Det har to svenske økonomer, Jonas Grafström og Christian Sandström, skrevet om fin bog om. De to forskere, der begge har tilknytning til Ratio Institutet i Stockholm, men ellers er ved henholdsvis Luleå Tekniska Universitet og Handelshögskolan i Jönköping, udgav sidst på 2020 bogen Mer för Mindre? Tillväxt och Hållbarhet i Sverige. Hele bogen kan hentes gratis her, og fortjener afgjort opmærksomhed.

Grafström og Sandströms hovedpointe er – som Julian Simon oprindeligt understregede – at mens den almindelige forestilling er, at vækst indebærer at man bruger flere ressourcer, forurener mere og udleder større mængder drivhusgasser og partikler, er langsigtet vækst primært drevet af noget andet. Titlen Mer för Mindre opsummerer faktisk pointen, som vi teoretisk har kendt og forstået siden Solow og Swans arbejde i 1950erne: Vækst er primært drevet af produktivitetsfremskridt, dvs. når vi finder nye måder at producere mere (eller bedre) med færre ressourcer!

For dem, der ikke lige har mod på at læse alle bogens 162 sider, er der en nem læsning. I sidste uge holdt de to svenskere et onlineseminar hos det engelske Institute of Economic Affairs. Deres præsentation ligger nu online tilgængeligt for alle interesserede. Både bogen og den korte præsentation er varmt anbefalede.

6 thoughts on “Er økonomisk vækst bæredygtig?

    1. Ove Junne

      Tak Christian, dit link indeholder virkelig interessante synspunkter, men når du kommer i gang med Dasgupta, opdager du nok hurtigt, at der ikke er så mange fælles berøringsflader. Men hvem siger også, at der skal være det?

      Med hensyn til de to svenskere. De er da dumpet med et brag! På intet tidspunkt får de skabt kausalitet imellem CO2-fald og økonomisk vækst. De prøver tilsyneladende ikke engang. Og de er hverken så underholdende eller karismatiske som Hans Rosling. Dem gider jeg ikke spilde mere tid på.

      Svar
  1. kjeldflarup

    Nu har jeg ikke lige kigget webinaret, men et problem man skal tage med i betragtning, er at vækst giver plads/råd til flere mennesker.

    Det er lidt ligesom at vi har isoleret husene bedre og fået LED lys. Hvad gør vi så? Så sætter vi temperaturen op i husene, og sætter mere lys på.

    På samme måde har vi øget antallet af mennesker på jorden, hvilket reelt er det største bæredygtighedsproblem vi har i dag.

    Svar
    1. Christian Bjørnskov

      Det er en god pointe, men dykker man ned i empirien viser det sig, at jo rigere et land bliver, jo_færre_børn får folk. Så selvom det bestemt ikke er almindeligt kendt, er det værd at bemærke at børnetallet er solidt på vej ned i store dele af verden. I Sydafrika er fertilitetsraten – hvor mange børn, hver kvinde typisk får – nede på 2,4, i Indonesien er det 2,3, i Indien 2,2, og i Malaysia er den 2,0. Man skal som tommelfingerregel regne med, at en fertilitet på 2,1 lige præcis betyder, at befolkningen ikke vokser. Disse meget lave fertilitetsrater skyldes den økonomiske vækst, som disse lande har haft i snart lang tid.

      Svar
  2. Hans Henrik Hansen

    SKAL væksten nødvendigvis være ‘bæredygtig’ – i traditionel ‘vestlig’ forstand?:
    På årets (virtuelle) ‘Davosmøde’ fremlagde Xi Jinping og V. Putin nogle interessante tanker, som tilsyneladende er forbigået i dybeste tavshed af vestlige MSMer!(?):

    “Den slutna unipolära modellen kräver att nationella regeringarna underordnar sig ett globalt totalitärt system styrt av en elit som anses kvalificerade för att kontrollera och fördela avkastningen från de förment begränsade resurserna (t.ex. Parisavtalet om klimatet). Den multipolära modellen respekterar suveräna nationer och fokuserar på att frigöra nya resurser via vetenskapliga och tekniska framsteg. Den ena bygger på ett nollsummespel typ win-lose där de starkaste vinner, medan den andra som Xi och Putin står för bygger på dynamik som skapas med ett win-win samarbete som sägs gynna alla.

    Vid resursbrist och befolkningstillväxt, intar den styrande västliga oligarkin (t.ex. Bill Gates) en nymalthusiansk uppfattning att befolkningstillväxten måste stävjas baserat på planekonomiska matematiska modeller för ”bärkraft” i inbillade tillstånd av naturlig jämvikt. Xi och Putin framhåller en öppen modell som förespråkar vetenskapligt och tekniskt framåtskridande och reell (inte finansiell) tillväxt för att komma förbi fysiska begränsningar…”

    Kilde: https://anthropocene.live/2021/02/17/paradigmskifte-mellan-ost-och-vast/

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.