Et citat til Nick Hækkerup

Imagine if you’re designing a restaurant. And in this restaurant we’re going to be serving steak. And because we’re going to be serving steak we’re going to be using steak knives. And since we have steak knives, people might be stabbing each other. And therefore we need to put fences around all the tables. We need to have cages so that people are protected from each other, because who knows what godawful thing they might do, sitting there with knives.

That isn’t a good idea. It isn’t a good way to design a restaurant, it isn’t a good way for us to live our lives in society. A society that is based on a lack of trust ends up being a distrustful and violent society. We normally don’t think twice about sitting next to someone with a steak knife because we trust them. And yes, occasionally people go berserk in restaurants and stab each other with steak knives. We put up with this, though, because we like the human community and it’s kind of nice that I can go and sit in a room and not worry about people stabbing me, not because there are cages but because they’re basically good people.

Ovenstående er Jimmy Wales’ (medgrundlægger af Wikipedia) “Steak knife”-analogi (taget herfra).

Forestil jer to situationer. Hvis tilliden virker, og ovenstående faktisk generelt fører til gode restaurantoplevelser og utroligt få “steak knife”-episoder er alt godt. Hvis det derimod ikke virker, og risikoen for “steak knife”-episoder er alt for høj ift. restaurantoplevelsen, vil kunderne blive væk, med mindre restauranterne finder på en løsning (som potentielt kunne omfatte plastikbestik eller indhegning, hvad end der nu ville virke bedst).

Pointen er, at der ikke umiddelbart er brug for statslig regulering* (fordi restauranterne selv ville indføre de nødvendige regler for at tiltrække kunder), og at dette vil være effektivt (fordi mange restauranter kan afprøve forskellige løsninger og derigennem finde frem til det, der virker bedst – i modsætning til statslig regulering, hvor alle tvinges til at bruge én løsning, som ikke nødvendigvis er den bedste).

//

* Det er selvfølgelig noget andet, hvis eventuelle problemer spreder sig uden for restauranten…

2 thoughts on “Et citat til Nick Hækkerup

 1. Hans-Georg Nielsen

  I like this principle: if you design for the worst people, then you’re failing to design for good people.

  * Det er ikke noget andet hvis eventuelle problemer spreder sig udenfor restauranten.

  Svar
 2. Ove Junne

  Forleden var jeg med en ven i Bilkas vareudlevering. Lokalet kunde- + ekspeditionssiden er samlet højst 10 kvm.
  Da vi kom derned, var min ven alene i lokalet. Mens hun ventede kom først en gruppe på 3 voksne og derefter en familie på mere end 2 (fik ikke lige talt op her), som uden tøven maste sig ind i lokalet – flere endda uden maske.

  Så ekspedienten var nødt til at hæve stemme og sige »Vi er for mange herinde. Højst 2 kunder ad gangen«, hvortil én af de voksne vredt svarede »hvor står dét?«

  Jo, menneske er generelt i stand til at tage fornuftige forholdsregler mod COVID-19. (Ironi kan forekomme).

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.