Det er ikke længere de fattige uden job, der får flest børn

Det plejede at være de fattigste kvinder uden for arbejdsmarkedet, der fik flest børn. Men sådan er det ikke mere. Det er konklusionen i Doepke et al. (2022).

In this survey, we argue that the economic analysis of fertility has entered a new era. First-generation models of fertility choice were designed to account for two empirical regularities that, in the past, held both across countries and across families in a given country: a negative relationship between income and fertility, and another negative relationship between women’s labor force participation and fertility. The economics of fertility has entered a new era because these stylized facts no longer universally hold. In high-income countries, the income-fertility relationship has flattened and in some cases reversed, and the cross-country relationship between women’s labor force participation and fertility is now positive. We summarize these new facts and describe new models that are designed to address them. The common theme of these new theories is that they view factors that determine the compatibility of women’s career and family goals as key drivers of fertility. We highlight four factors that facilitate combining a career with a family: family policy, cooperative fathers, favorable social norms, and flexible labor markets. We also review other recent developments in the literature, and we point out promising new directions for future research on the economics of fertility.

Nogle bud på, hvilke politiske implikationer det vil/kan få i fremtiden?

2 thoughts on “Det er ikke længere de fattige uden job, der får flest børn

  1. Henrik Madsen

    Arv & Miljø: Det vil jo uden tvivl have en positiv effekt i samfundet, al den stund at “social arv” er en virkelig ting, ved siden af biologisk arv. Formodentlig en “double-win” (på både arv & miljø).

    ps. Findes der undersøgelser over IQ i relation til arbejdsmarkedstilknytning?
    pps. Hvorfor er gns. IQ i Norge FALDET de seneste år (ifølge et BBC-program)?

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.