Kan Ruslands overfald på Ukraine fører til et friere Ukraine på sigt?

Ukraine har været langsomme til at reformere økonomien efter bruddet med Sovjet Unionen (se fx her). Men noget tyder på, at Ruslands overfald på landet potentielt vil kunne skubbe (kraftigt) til denne proces.

Bl.a. har Ukraine fjernet afgifterne på bilimport, og det er blevet nemmere at starte en virksomhed. De har også fjernet regulering, der begrænser arbejdsgivernes mulighed for at lede og fordele arbejdet (og dermed lønmodtagernes mulighed for at få løn for dette) og sænket skatter og toldsatser.

Og regeringen efterspørger løbende idéer til at deregulere økonomien yderligere.

Mange af disse dereguleringer og skattelettelser er midlertidige. Men det var huslejereguleringen i Danmark – der blev indført under 2. Verdenskrig og stadig gælder (lyt her) – jo også. Så måske vil meget af dereguleringen blive hængene i Ukraine, selv efter at russerne – forhåbentlig – er blevet smidt ud igen.

Det bliver spændende at følge, hvordan disse dereguleringer og skattenedsættelser vil påvirke efterkrigstiden, og om de kan føre til et permant stærkere Ukraine i fremtiden.

Nedenfor kan du høre mere om Ukraines deregulatoriske svar på Ruslands angreb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.