Hvorfor er det så svært at komme af med bureaukrati i den offentlige sektor?

Valget er overstået, og hvis man skal tro de mange løfter i løbet af valgkampen (det skal du ikke, men jeg krydser fingre), så er politikerne endelig klar til at gøre noget ved regeljunglen.

Desværre er der lidt for meget fokus på den offentlige sektor og lidt for lidt på den private. I mit indlæg i Børsen forleden skrev jeg bl.a.:

Lidt forsimplet er den danske økonomi delt op i to sektorer. Den offentlige sektors planøkonomi og private sektors markedsøkonomi. I den offentlige sektor styrer politikerne produktionen ved blandt andet at lave regler for, hvordan produktet skal laves (f.eks. hvor mange engelsktimer eleverne i folkeskole skal have).

Er politikerne utilfredse med produktet, kan de lave flere regler for, hvordan produktet skal laves (folkeskoleloven er næsten tre gange længere i dag end for 30 år siden). I den private sektor styrer forbrugerne produktionen ved at give deres penge til de virksomheder, der leverer det bedst mulige produkt.

Og for nylig mindede en kollega mig om denne video. Den er stadig god (hvis jeg selv skal sige det). Som minimum er den sand.

3 thoughts on “Hvorfor er det så svært at komme af med bureaukrati i den offentlige sektor?

 1. Peter Krogsten

  Et godt eksempel er reglerne for anerkendelse af trossamfund udenfor Folkekirken. Det var oprindelig et lille skriv på 7 A4 sider, med enkle og forståelige regler. Så kom der en ny version, der fyldte 11 sider. Den nuværende version er på 213 sider.

  Et andet eksempel er ‘Detailforskrifter for Køretøjer’, som beskriver lygters placering, bremser, nummerpladers placering og andet teknisk vedrørende køretøjer. Det var i mange år en praktisk håndbog skrevet af mennesker med olie på fingrene til mennesker med olie på fingrene. Den fyldte omkring 100 sider og kunne forstås af de fleste. Den nuværende er på 880 sider og smækfyldt med matematik og henvisninger til andre EU forordninger. Uden dem ville forskrifterne fylde flere tusind sider.

  Svar
 2. Lars Nielsen

  Jonas Herby er åbenbart ikke klar over, at der internt i virksomheder findes en omfattende regelstyring. Han er nok heller ikke klar over, at kundekontakten includerer en omfattende regelstyring. Ofte skrives der en omfattende og meget bureaukratisk kontrakt. Det samme gælder ved ansættelser af personale og indgåelse af aftaler med leverandører. Desuden har man kvalitetsstyring, tegningsmateriale, manualer, håndbøger o.m.a til at styre produktionen. Så er der lovgivningen og standarder en masse, som ligeledes anvendes til produktionsstyring.
  Hertil kommer de meget omfattende aftaler, som arbejdsmarkedets parter indgår. Men det lærer man måske ikke på økonomstudiet ?

  Svar
  1. Jonas Herby Forfatter

   Det, man lærer på økonomistudiet, er, at hvis private virksomheder implementerer for meget bureaukrati, så taber de i konkurrencen og går konkurs. Hvis offentlige virksomheder implementerer for meget bureaukrati, bliver servicen til borgerne dyrere og dårligere – men virksomheden overlever.

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.