Er maskepåbud effektive? Ikke ifølge guldstandarden indenfor videnskab

Vinay Prasad (som er værd at følge på Twitter og Youtube) forsøger – indtil videre desværre lidt forgæves – at bekæmpe den nærmest religiøse tilgang til masker i USA med viden.

I arbejdspapiret, som Vinay Prasad henviser til, ser de bl.a. på det meget omtalte Bangladesh-studie, som – selv hvis man tager det overordnede resultat for pålydende (se bl.a. her og her, hvorfor man måske ikke bør gøre det) – fandt en relativt beskeden effekt af masker (9,5% færre med symptomer og positiv test, svarende til at der under anden bølge i Danmark ville have været knap 200 flere døde uden maskepåbuddet).

Her er abstract fra Liu et al. (2021):

The use of cloth facemasks in community settings has become an accepted public policy response to decrease disease transmission during the COVID-19 pandemic. Yet evidence of facemask efficacy is based primarily on observational studies that are subject to confounding and on mechanistic studies that rely on surrogate endpoints (such as droplet dispersion) as proxies for disease transmission. The available clinical evidence of facemask efficacy is of low quality and the best available clinical evidence has mostly failed to show efficacy, with fourteen of sixteen identified randomized controlled trials comparing face masks to no mask controls failing to find statistically significant benefit in the intent-to-treat populations. Of sixteen quantitative metaanalyses, eight were equivocal or critical as to whether evidence supports a public recommendation of masks, and the remaining eight supported a public mask intervention on limited evidence primarily on the basis of the precautionary principle. Although weak evidence should not preclude precautionary actions in the face of unprecedented events such as the COVID-19 pandemic, ethical principles require that the strength of the evidence and best estimates of amount of benefit be truthfully communicated to the public.

Lettere ironisk er masker faktisk den eneste intervention, der i vores meta-studie ser ud til at have nogen nævneværdig effekt på COVID-19 dødstallene. Ud fra et forsigtighedsprincip i forhold til borgernes individuelle rettigheder (og jeg er pedantisk her), bør man altså afstå fra at indføre maskepåbud.

Om man – baseret på et mere fornuftigt proportionalitetsprincip – bør anvende maskepåbud i særlige situationer, er sværere at svare på, da der – så vidt jeg ved – ikke er lavet nogen gode samfundsøkonomiske analyser af det endnu. Bruger man Finansministeriets tal og antager, at de døde kunne have levet 5 år mere, svarer 200 dødsfald i en samfundsøkonomisk beregning til ca. 1,5 mia. kr. Men hvad er omkostningerne ved et maskepåbud? Det har jeg ikke set nogen gode vurderinger af. Bryan Caplan har i den henseende nogle gode betragtninger her – bl.a.:

Personally, I only find masks marginally uncomfortable.  But I hate wearing them, and I dislike being around people who wear them.  Why?  Because a big part of being human is showing other people our faces – and seeing their faces in return.

Hvis du er stødt på gode ananlyser af omkostningerne ved maskepåbud (som inddrager og undersøger Caplans pointer), så smid gerne et link i kommentarsporet.

1 thoughts on “Er maskepåbud effektive? Ikke ifølge guldstandarden indenfor videnskab

 1. Claus Hancke

  Her er lidt dokumentation om manglende effekt og skadelighed af masker:

  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7773316/
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8072811/
  https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3739
  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2006372
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.18.21257385v2
  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.732047/full

  Venlig hilsen
  Claus Hancke

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.