Penge opstår spontant, men ChatGPT’s formidling af hvorfor halter.

Otto skrev i går et interessant indlæg om AI. En god måde at demonstrere, hvad AI kan (og ikke kan), er at bede den om at skrive et indlæg, som man selv går og pønser på at skrive.

Jeg bad derfor ChatGPT om følgende

Skriv et blogindlæg til en økonomisk blog om hvordan penge opstår spontant. Lav det lidt humoristisk, og brug et tænkt eksempel, hvor et hverdagsgode bliver til penge.

ChatGPT’s bud kommer nedenfor. Som I kan se, lever svaret til fulde op til Ottos pointe om, at ChatGPT ikke “forstår spillet”. Otto hentydede til skak, men det gør sig også gældende i forhold til at forklare, hvordan penge opstår spontant.

ChatGPT misser simpelthen den centrale pointe: At ethvert gode, som alle er interesserede i og som er let at dele og opbevare, kan blive til penge. Men den historie får I en mere præcis form en anden dag.

ChatGPTs svar

Har du nogensinde undret dig over, hvordan penge egentlig opstår? Måske tænker du, at de kommer fra bankerne, eller at de bare findes i form af sedler og mønter. Men sandheden er, at penge kan opstå spontant, næsten ud af ingen steder.

Lad os tage et tænkt eksempel: Forestil dig, at der på en lille ø i Stillehavet bor en gruppe mennesker, der lever i et lille samfund. De har ingen banker, ingen penge, ingen regering – kort sagt, ingen form for formel økonomi. De har dog en række hverdagsgoder, som de bytter imellem sig, når de har behov for noget.

En dag opdager en af beboerne på øen, at han har en masse kokosnødder, som han ikke kan spise alene. Han beslutter sig for at bytte nogle af sine kokosnødder med en af sine naboer for noget andet, han har brug for. For eksempel måske en fiskenet eller en bækken til at samle vand i.

Efterhånden som folk på øen begynder at bytte hverdagsgoder med hinanden, opdager de, at nogle ting er mere efterspurgte end andre. Kokosnødder er for eksempel mere populære end bananer, så man får mere for sine kokosnødder, end hvis man byttede dem med bananer.

På et tidspunkt opdager beboerne, at de har brug for en måde at holde styr på, hvem der har byttet hvad med hvem. De begynder derfor at bruge noget, de alle har masser af af – skaller fra kokosnødder. De maler skallerne, så de bliver ens, og begynder at bruge dem som “penge”. Når nogen vil have noget, de ikke har, bytter de bare skallerne for det.

Således opstår penge spontant – ud af behovet for at have en nem måde at bytte ting på, og ud af et fælles accepteret “valuta”, som alle på øen kan bruge. Det er måske ikke lige så imponerende som at få penge fra en bank, men det viser, at penge i bund og grund er en konstruktion, vi har opfundet for at gøre vores økonomiske liv nemmere.

Så næste gang du tænker på, hvad penge egentlig er, så husk på, at de faktisk kan opstå spontant – selv på en lille ø i Stillehavet, hvor der ingen banker eller regeringer er.

PS: Jeg er ikke i tvivl om, at ChatGPT o.l. robotter vil revolutionere verden de næste år. Jeg har fx brugt min juleferie sammen med ChatGPT på at blive langt dygtigere i R til bl.a. at lave figurer. Noget, jeg tidligere har udskudt, fordi jeg manglede en lærer. Men den rolle udfylder ChatGPT fint (selvom svarerne langt fra er perfekte og ofte kræver lidt tilpasning mv.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.