EU er ingen duks, når det gælder grøn statsstøtte

Jyllandsposten omtaler i dag en analyse, Line Andersen og jeg har skrevet om omfanget af grøn statsstøtte i EU op til Bidens “Inflation Reduction Act” (IRA) med massiv amerikansk statsstøtte. Og om omfanget af ny grøn statsstøtte i det “modsvar” til IRA, Kommissionen brygger på:

Mens IRA udgør 0,15 pct. af USA’s bruttonationalprodukt (BNP), har Cepos regnet sig frem til, at EU-politikerne allerede har afsat 0,38 pct. af EU’s BNP til grønne teknologier. Det er primært penge, der er blevet afsat i forbindelse med EU’s genopretningspakke fra 2020.

Alligevel har EU-Kommissionen foreslået en modoffensiv med flere forskellige støtteinitiativer, som vil udgøre yderligere omkring 0,10 af EU’s BNP ifølge Cepos’ beregninger.

»Det ligner en optrapning af en handelskrig, og det er ikke særlig velbegrundet fra EU’s side. Med planerne om at optrappe statsstøtten i EU kommer man op på noget, der minder om det tredobbelte af den amerikanske statsstøtte, når vi ser det i forhold til økonomiens størrelse,« siger analysechef i Cepos Otto Brøns-Petersen.

Han mener, at EU’s politikere er på afveje. Den grønne omstilling bliver unødvendig dyr for samfundet, hvis den skal ske igennem statsstøtte frem for at fastsætte en høj CO2-afgift og lade markedet selv udvikle de mest effektive løsninger, lyder argumentet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.