Stem på Kurrild

Peter Kurrild-Klitgaard er indstillet til Berlingskes Fonsmarkspris. Det er svært at komme i tanke om nogen mere oplagt kandidat, navnlig til en pris der bærer Henning Fonsmarks navn.

Prisen gives til en person, som har spillet en ekstraordinær rolle i den borgerlige debat og idéudvikling. Det gjorde Fonsmark på tidspunkter, hvor der ikke var mange borgerlige i debatten. Og det gør Peter på et tidspunkt, hvor der nok er mange selverklærede borgerlige debattører med uforgribelige meninger om alt muligt, men væsentligt færre med dybde, indsigt og konsekvens. Og slet ikke med Peters. Han er exceptionel. Peters bidrag rækker lige fra idéhistorie, politisk filosofi, politologi, social og public choice, dansk og international historie, Amerikastudier, valgforskning og nationaløkonomi til aktuelle politiske emner og de sylespidse, men begavede ”Groft sagt”-kommentarer i Berlingske, han skrev en overgang. Altid med udgangspunkt i dyb faglighed og et klart idémæssigt udgangspunkt som klassisk liberalist.

Mange vil kende ham for hans klumme i Berlingske, som altid er værd at læse, fordi den trækker gavmildt på alt dette og samtidig giver et skarpt perspektiv og skarpe holder til et aktuelt emne. Men prøv at gå nogle af hans ældre kommentarer i gennem. De holder sig forbløffende godt. Eller tag et kig på hans blogindlæg her på Punditokraterne, som han i øvrigt var initiativtager til og første redaktør af.

Jeg skylder sige, at jeg har kendt Peter i mange år (og nok er meget forudindtaget). Jeg kan let bevidne, at han konsekvent har virket for et frit samfund uden at skele til, om det var populært og moderne eller ej. Altså med fokus på synspunktets værdi, ikke dets øjeblikkelige salgbarhed.

Peter er i ordets bedste forstand en ”public intellectual”, der har en stærk stemme både i forskningsverdenen, som professor i statskundskab, og i den offentlige debat.

Borgerligheden kan ikke undvære dyb tænkning og idéudvikling. Et frit samfund hviler på et fundament af politisk filosofi, en begrænset statsmagt med konkurrence om den politiske magt og vidtstrakte frihedsrettigheder. Det skal hele tiden holdes ved lige. Det er ikke nok at sætte sin lid alene til politikerne, uanset hvor gode de måtte være.

Nu vi er ved gode politikere, så er det værd at notere, at også Alex Vanopslagh er indstillet til Fonsmarksprisen. Han har berettiget god vind i sejlene, og alligevel tror jeg, at mange undervurderer hans indsats med at rejse sit parti efter det kaos, som valget i 2019 og den første coronatid (hvor han var sygemeldt) efterlod. For ikke at tale om perioden siden sidste valg. Det vil være helt fortjent, hvis han ender med at vinde prisen. Men hans kvaliteter ligger lidt andre steder end Peters og dem, prisen lægger op til. Så derfor går min stemme til Kurrild.

Alle med abonnement på Berlingske kan deltage i afstemningen ved at følge dette link.

1 thoughts on “Stem på Kurrild

  1. Kjeld Flarup Christensen

    Jeg kender så ikke Kurrild personligt, men bakker op om ham.
    Han er altid saglig og skarp.

    At det så sandsynligvis bliver Vanopslagh som vinder, er en anden sag. Men han kommer til at vinde for den gennemslagskraft, han har haft de seneste år.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.