Pris for årets bedste artikel i Public Choice til Bjørnskov og Voigt

Punditokraternes redaktør berettede forleden, at han i denne uge er til den årlige Public Choice Society-konference, som i år holdes i Seattle. Hvad også fortjener at blive nævnt er, at han ved samme lejlighed vil blive hædret med Duncan Black-prisen. Christian vinder den sammen med Stefan Voigt for intet mindre end årets bedste artikel i tidsskriftet Public Choice. Public Choice er i sig selv et prestigefyldt videnskabeligt tidsskrift, så det siger ikke så lidt at blive udråbt til det bedste bidrag i 2022.

Duncan Black var i øvrigt en pioner inden for public choice-tilgangen i økonomi og politologi, så man har passende opkaldt prisen efter ham. Det har – som mange af vores læsere ved – vist sig at være en særdeles frugtbar tilgang, som har kastet en betydelig forskning af sig.  

Christian og Stefan får prisen for en artikel, som undersøger brugen af nødretstilstand under naturkatastrofer: Emergencies: On the misuse of government powers. Spørgsmålet er, hvordan og hvorfor regeringer anvender adgangen til at indføre nødret, hvis forfatningen giver dem særlige beføjelser under en nødret. Christian har selv forklaret analysen her på bloggen i et opslag fra juni 2021:

[Den] ”viser allerførst at nødretserklæringer efter naturkatastrofer ikke virker efter hensigten. Det modsatte gælder faktisk, da vi helt konkret kan dokumentere, at jo mere diskretionær magt forfatningen giver regeringen under nødret, jo flere mennesker dør i katastroferne. De ekstra magtbeføjelser, som ofte retfærdiggøres med at de er nødvendige for at regeringen kan handle effektivt, bliver simpelthen misbrugt. Vi kan også vise i artiklen, at jo lettere det er at erklære nødret i en sådan situation, jo mere sandsynligt bliver det at staten bryder borgernes basale menneskerettigheder og jo mere ekstra markedsregulering indfører den efter situationen.

Nødretsprojektet med Stefan Voigt er således blevet meget aktuelt, og vores studier indebærer en alvorlig advarsel, som alle borgere burde tage alvorligt: Selv regeringer i etablerede demokratier vil typisk misbruge enhver nødretstilstand hvis den overhovedet har mulighed for det. Politikere gør ikke det rigtige når det virkeligt brænder på, men misbruger som oftest situationen til at stille deres egen tørst efter magt.”

Du kan også høre Christian og Jonas diskutere studiet her.

Tillykke med den velfortjente hæder til en af de bedste og mest produktive forskere inden for public choice-disciplinen.

1 thoughts on “Pris for årets bedste artikel i Public Choice til Bjørnskov og Voigt

  1. Pingback: Folketinget haster lovgivning igennem - Punditokraterne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.