Hvad koster det at sanktionere andre lande?

Danmark er et af de mange vestlige lande, der i disse år har sanktioner mod handel med Rusland. Der er næppe tvivl om, at sanktionerne har effekt i Rusland. Forleden kom det frem, at Aeroflots piloter har fået at vide, at de så vidt muligt skal undgå at bremse med hjulene på deres fly, når de lander. Grunden er, at selskabet ikke længere kan få nye bremser. På samme måde har man set en import af køleskabe og andre vestlige varer, som splittes ad i Rusland for at man kan hamstre vestlige computerchips. Kreativiteten er stor, men afslører hvor elendig tilstand, Ruslands økonomi efterhånden er i. Sanktionerne bider, men hvad koster de os? Det er spørgsmålet for idag.

En af mine kolleger, den meget dygtige Ina Jäkel, der er lektor på Aarhus Universitet og specialiseret i handelsteori og -forhold, udgav forleden en ny artikel, der svarer på netop dét spørgsmål. Forskningen bag er lavet sammen med Inas (nu tidligere) PhD-studerende Søren Østervig og deres kollega Erdal Yalcin, der er professor ved Hochschule Konstanz für Technik, Wirtschaft und Gestaltung. Artiklen, der udkommer i et særnummer af Review of International Economics, har titlen “The effects of heterogeneous sanctions on exporting firms: Evidence from Denmark.

Ina og hendes kolleger undersøger helt specifikt danske virksomheders eksportadfærd i 62 lande, der rammes af sanktioner mellem 2000 og 2015. Det tillader dem også at skelne mellem forskellige typer sanktioner, så en våbenembargo ikke behøver at have samme effekt som en bredere handelssanktion eller rejsesanktion. Det viser sig at være vigtigt, da gennemsnitseffekten rent umiddelbart ser lille ud: Hvis en eksportdestination rammes af en sanktion, stiger sandsynligheden for at virksomheden holder op med at eksportere til landet med bare 2,4 procentpoint. Mens det lyder som en lille ændring, skal det ses i lyset af at der er en 18 procent chance for at en virksomhed forlader en eksportdestination i et tilfældigt år! Sandsynligheden stiger således godt 13 procent (2,4 / 18) når et land sanktioneres.

Når forskerne dykker ned i forskellige sanktionstyper, viser det sig at sandsynligheden for helt at forlade et marked stiger cirka 4 procentpoint ved en våbenembargo, og 2,7 procentpoint ved en rejsesanktion. Man kunne derfor tro, at rene handelssanktioner ikke virker, men Ina og hendes kollegers forskning peger på noget helt andet: Mens virksomheder ikke systematisk forlader markeder, falder deres eksportvolumen med cirka 25 procent når det rammes af en handelssanktion. Og vender man typerne om til at se på deres intentioner, er det klart at de store effekter findes efter sanktioner, der sigter efter enten at forhindre krig eller at tvinge lande til at ændre politik. Omvendt finder forskerne, at sanktioner der forsøger at demokratisere lande eller forbedre menneskerettigheder, ikke systematisk har konsekvenser for danske virksomheders handel.

Hvad kan man lære af den nye forskning fra mine kolleger? Et bud på et svar er, at forskningen gør det langt lettere for os at ikke blot identificere, hvilke virksomheder der kan blive ramt økonomisk, når Danmark er med til at sanktionere et land. Den kan også bruges til at sætte et cirkatal på virksomhedernes – og dermed landets – eksporttab, og dermed give en idé om de rent økonomiske omkostninger ved sanktioner for dem, der sanktionerer. Vi vil ikke vurdere, om et eksporttab på 25 procent i et enkelt marked er billigt eller dyrt for de virksomheder, der kunne operere i markedet. Men som altid bør man have information om både omkostningerne og gevinsterne ved politik, og det nye studie fra Jäkel, Østervig og Yalcin giver netop det.

6 thoughts on “Hvad koster det at sanktionere andre lande?

  1. JS

    Og i mellemtiden er Tyskland ved at gå til, er det med som afledte effekter af en konfrontations politik som den vi ser mod Rusland hvor også sanktioner indgår.
    Går Tyskland for alvor ned så trækker de Danmark med.
    Så må vi så hvad forskerne får ud af det

    Svar
    1. Christian Bjørnskov Forfatter

      Emil, det er en konsekvens af antallet af sanktioner at resultaterne er omkring p<.05. Men man skal huske, at de faktisk er estimeret på_hele_universet af danske eksportvirksomheder.

      Svar
      1. Emil O. W. Kirkegaard

        Det kan godt være at det er lavet på en hel population af danske eksportvirksomheder, men det er ligegyldigt når p værdierne er så ringe. Givet det ekstreme omfang som økonomer og andre forskere p-hacker deres studier, så betyder det i praksis at man bør ignorere studier med en masse, i dette tilfælde udelukkende, suspekte tal.

        Svar
        1. Christian Bjørnskov Forfatter

          Det er en fair indvending, men med præcist dette studie er jeg ikke særligt bekymret. Jeg var medlem af bedømmelseskomiteen på Søren Østervigs PhD, så jeg har været gennem det hele med en tættekam. Og jeg har kendt ham siden han var kandidatstuderende hos os…

          Svar
  2. Peter Krogsten

    Man kunne jo også se lidt på andre situationer, hvor man forsøgte at knuse et land økonomisk. Her falder Tyskland i mellemkrigstiden lige for. Det resulterede at folket rykkede sammen om Hitler, der lovede at genrejse landet og økonomien, hvilket han gjorde. Alt andet han gjorde usagt, men gennemsnitstyskeren fik bedre økonomi og højere levestandard.
    For 1½ år siden skrev jeg at USA’s politik sender Rusland i armene på Kina og Nordkorea. Hvad sker der nu?

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.