Når det offentlige opfører sig som mafiaen

Forestil dig, at en bank giver dig besked om, at du skylder den penge – hvilket du muligvis gør. Du vil gerne betale din gæld, men får at vide af banken, at det må du ikke. Den er ikke ’inddrivelsesparat’, fordi bankens konto- og computersystemer ikke virker, og ikke har virket i adskillige år. Banken lægger dog stadig renter på din gæld, og den vokser derfor måned for måned.

Der findes faktisk en måde at undgå den voksende rentebyrde, ved at deponere et mindre beløb hos banken, mens den finder ud af at få systemerne til at fungere – og om du faktisk skylder den penge. Den mulighed har banken dog ikke informeret dig om, og den ligger gemt bag syv klik i et særområdes FAQ på hjemmesiden. Din gæld vokser derfor eksponentielt med renterne, og du finder ud af, at flere tusinde af bankens kunder er i samme situation som dig. Bankens direktør har alligevel meldt ud, at man ikke vil gøre noget ved problemet nu, fordi banken jo tjener relativt mange penge på ordningen.

Som du sikkert allerede har gættet, er der ingen danske banker, der opfører sig så svinsk umoralsk – og ulovligt. Kun mafiaen ville forsøge at binde dig i en gældsfælde ved at gøre det umuligt at betale din gæld. Men som du nok også har gættet, er det slet ikke en privat organisation, der gør sådan. Det er den danske stat, og helt specifikt Skat. Og direktøren, der forsvarer dens indtægter er skatteminister Jeppe Bruus.

Som Berlingske har dokumenteret i en hel række fine artikler, er mange danskere fanget i en gældsfælde hos Skat. Myndigheden siger basalt set til borgerne: Du må ikke betale din gæld, og vi lader renterne stige måned for måned. Og vi fortæller dig ikke, hvor lang tid det kommer til at stå på. Ministeren har gentagne gange forsvaret ordningen ved at henvise til, at den jo giver staten et provenu.

Dagens spørgsmål er, hvorfor man på nogen måde kan mene, at det er en forsvarlig situation. Hvis man mener, at en banks adfærd – som vi beskriver ovenfor – er moralsk forkastelig og burde være forbudt, hvordan kan man så forsvare det samme, når dette gælder en offentlig myndighed, som ingen af os kan slippe væk fra? Vi kan jo ikke flytte vores konto til en anden ’skat’, hvis den ikke opfører sig ordentligt.

På samme måde bør man aldrig kunne slippe afsted med at forsvare en retssikkerhedsmæssig farce ved at fremhæve, at staten har en indtægt fra adfærd, som man ellers kun ser hos mafiaen. Men man ser noget af den samme fremfaren i forbindelse med det nye vurderingssystem, der med vold og magt skulle indføres på trods af, at alle med lidt indsigt kunne se, at det var helt galt. I den situation er Folketingets Ombudsmand gået ind i sagen, og har forleden krævet at få al intern dokumentation udleveret.

Skåret ind til benet: Det er absurd, at så mange mennesker bruger forskellige standarder, når de vurderer adfærd hos private og offentlige organisationer. Om noget burde man være endnu mere kritisk overfor de offentlige, fordi de er monopoler – vi har som borgere ingen andre steder at gå hen. At Christiansborg tjener penge på at bedrage borgerne gennem Skat kan aldrig undskyldes.

7 thoughts on “Når det offentlige opfører sig som mafiaen

 1. Jørgen Larsen

  Staten er blevet ufattelig pengegrisk, regeringen stjæler vildt fra borgerne. Man hæver skatter og afgifter i et uset tempo. Det er ikke småpenge det drejer om. det er rigtig mange tusinde kroner pr år. Hvor længe kan den almindelige dansker holde til det. man kan ikke hæve momsen mere, i stedet for kalder man det noget andet…. miljøafgift. Der skal efterhånden betales miljøafgift på alt. Lige fra forsikringer til arbejdsløn. Kender mange der skal betale det dobbelte i skat af boligen. Jeg kan desværre blive ved meget længe endnu, men bliver aldrig færdig.

  Svar
 2. Jesper

  Det er desværre blevet fortællingen om staten og derfor kommer denne historie ikke som en overraskelse.
  Jeg fik i dinne måned to mails, der til forveksling lignede inkassobreve. Da jeg fik skat i røret var beskeden, at det nok er en fejl og jeg kunne forvente at det vil blive fikset inden længe – jeg kunne dog ikke få noget på skrift fordi “sådan gør vi ikke”. Den anden opkrævning var en såkaldt ‘formodning’ om, at jeg nok ville tjene for mange penge og derfor fratrak de mig en ydelse i 6 måneder, indtil jeg får modbevist deres påstand – det blev gjort, og jeg citerer, “for at opfordre borgeren til indberetning”.
  Det er peanuts ift f.eks. ejendomsvurderingerne, men desværre i samme stil.

  Svar
 3. Britta Hansen

  Kære Christian Bjørnskov.
  Tak for dine mange gode indlæg og betragtninger. Og tak for nu at sætte fokus på Skat i relation til farcen i Gældsstyrelsen. Som gammel pensioneret skatterevisor, der har arbejdet i og med Skat i 50 år, er jeg dybt rystet over at se og høre, hvad der i dag foregår og i de seneste år er foregået hos skattemyndighederne. Det er både i relation til Gældsstyrelsen, Vurderingsstyrelsen og udbyttesagen. Og jeg ved også hvorfor og hvornår det går galt. Det starter da Anders Fogh regeringen beslutter, at alle skattemyndigheder skal centraliseres hos Staten med virkning fra 2005. Målet var en digitalisering af så meget som muligt vedrørende skatteberegning og skatteopkrævning og derved spare flere tusinde medarbejdere og dermed også mange penge for det offentlige. Det man så bl.a. gjorde galt var, at sige farvel til de tusinde medarbejdere førend organiseringen og de mange nye it systemer var på plads. Efterfølgende viser det sig så, at det ikke er så enkelt “bare” at digitalisere alt samtidig med, at flere og flere områder bliver inddraget i de oprindelige områder. For It kan jo klare alt! Og der er ikke mange IT virksomheder, som er gode til at fortælle en evt. “køber”, at der er noget virksomheden ikke kan klare. Ligeledes er det svært for en offentlig myndighed, endsige en regering, at indrømme fejl! Derfra er det gået slag i slag med at misbruge danskernes retsikkerhed.
  Men mit egentlige ærinde med at skrive denne kommentar er en opfordring til dig og alle øvrige højt uddannede og kloge folk her hos Pundikraterne. Bl.a. i relation til dit indlæg i dag, så mener jeg engang at have lært, at som skyldner har man altid krav på at betale sin gæld, evt. ved deponering, som du også nævner. Hvor står denne regel henne? I en konkret lov, regel, anvisning, kutyme, praksis mv.? Nogen af jer kloge mennesker må kunne finde ud af dette. Med udgangspunkt heri må det være muligt at rejse en sag mod Staten/Skat i relation til overgrebene mod skyldnerne. Det drejer sig virkelig om vores retsikkerhed.

  Ligeledes må nogen få Ombudsmanden til at gå ind i sagen om de nye vurderinger. Der er forfærdelige overgreb på vej med mange og langsigtede virkninger for mange boligejere. Den lov skal ganske enkelt annulleres. Der eksisterer flere organisationer, som normalt varetager forskellige boligejeres interesser. Hvor er de henne?
  Det er mig også ubegribeligt, hvor de politiske partier er henne i disse sager. Forklaringen er nok, at de alle mere eller mindre har andel i fadæserne over de mange år. Men jeg tror at det parti, som vil være med til at rejse sagerne, vil vinde stort. Kunne håbe på at LA, Nye Borgerlig eller DF vil tage bolden op!
  Venlig hilsen
  Britta Hansen

  Svar
  1. Britta Hansen

   Rettelse!
   Det er selvfølgelig gældstyrelsessagen Ombudsmanden også skal gå ind i.
   En svipser i kampens hede!

   Svar
 4. Jakob Nybo

  Tak for glimrende input som jeg desværre godt kan nikke genkendende til.
  Som borger er man prisgivet, når staten opfører sig som mafia.
  Mine erfaringer er at kommuner desværre har samme tendenser ;-/

  Svar
 5. Pingback: Den danske stat opfører sig som mafiaen – ved-du-at-danske-mainstreammedier-lyver-fra-morgen-til-aften.hastosee.com

 6. Pingback: Skat kan aldrig undskyldes – Tu Ne Cede Malis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.