Så præcist kan det skrives – "I statens lommer"

Kristeligt dagblad havde i lørdagens leder, “I statens lommer“, en meget præcis analyse af danskernes forhold til velfærdsstaten.

Som det rammene siges i lederen:

“Den danske velfærdsstat baserer sig i dag på noget-for-noget-princippet. Vi er gået fra pligt til ret. Senest karikeret i Socialdemokraternes forslag om at indføre et katalog over egentlige velfærdsrettigheder, der mest vækker minder om forgangne planøkonomiers forsøg på den totale centrale statsstyring”.

Og videre:

“I dag fremstår de, der støtter den høje skat og den voksende offentlige sektor, som de socialt ansvarlige. Men sådan er det ikke. Man kan med god ret vende sagen på hovedet. Det høje skattetryk har nemlig haft den effekt, at mange mennesker ikke længere føler ansvar for andre end sig selv. Og knapt det endda. Ansvaret er parkeret hos det offentlige. Når man nu skal betale så meget i skat, gælder det om at malke systemet til det yderste. Samtidig arbejdes der sort som aldrig før”.

Man kunne tilføje, at seks år med to borgerligt-liberale partier ved magten, der efterhånden er blevet rigtigt dygtige til at beherske venstrefløjens retorik – til dennes store fortvivlelse – kun yderligere har cementeret et kollektivistisk samfundsideal, med den deraf uværligt følgende egoistiske adfærd, således at vi i dag (måske) er endnu længere væk fra at være et samfund bestående af frie ansvarlige borgere end vi var det før 2001.

3 thoughts on “Så præcist kan det skrives – "I statens lommer"

 1. ML

  Måske er det bare mig, men ligner de fleste af jeres seneste blogindlæg ikke hinanden? Det virker som tekster brygget over den samme basispointe.Jeg savner lidt udsyn.

  Svar
 2. Nikolaj Hawaleschka Stenberg

  Tænk, jeg troede faktisk ikke, at der var andre aviser end lige 180grader, som ville skrive at skatten burde sænkes. Vidunderligt.Men jeg synes bare ikke, at lederen når ind til hvorfor skatten skal sænkes. Ideen om at skattelettelser i sig selv giver større personlig frihed (og ansvar) er ikke ordenlig gennemtænkt. Ihvertfald ikke i forhold til sådan som jeg forstår “personlig frihed”. Frihed må være frihed fra andre menneskers tvang og ikke blot et snævert økonomiskorienteret begreb.Pointen om at det socialdemokratiske rettighedskatalog vækker minder om planøkonomien er imidlertid rammende; især hvis man tænker lidt videre ud af samme bane, for så når man jo unægteligt ind til kernen i den socialistiske velfærdstankegang: ALLE – uanset behov – skal være lige, for kun derigennem opnår vi social/materialistisk/økonomisk lighed, så alle kan være lige misundelige på hinanden.@ML: At pointen til en vis grad gentager sig gør den jo ikke mindre rigtig 🙂

  Svar
 3. LuckyLibertas

  Se endnu bedre i Weekendavisen nr.34- 24. august af Anne Knudsen;Hun kommer lige netop også ind på hvor fortvivlende det er, at så mange frivilligt deponerer både sit ansvar og sin frihed hos staten, og det som den største selvfølge.Jeg spørger: Er det vuggestuernes skyld…? Hvad er årsagen til denne kollektive psykose, vi der stadig kan tænke frit, er oppe imod? Hvad sker der med demokratiet når flertallet er afhængig af staten?

  Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.