Sovjetisk vækst?

Vi har tidligere skrevet om kinesisk vækst, og hvorfor man ofte ikke bør stole på tallene (f.eks. her). Jeg genlæste forleden G. Warren Nutters fine artikel “Some Observations on Soviet Industrial Growth” fra American Economic Review i 1957. Nutter var en af de første vestlige økonomer, der stillede spørgsmålstegn ved de officielle sovjetiske væksttal og så ind bag ved dem, for at få et indtryk af, hvad der faktisk skete. Her er hans glimrende introduktion, og lørdagens spørgsmål er, om man ikke kunne have samme bekymringer om kinesiske tal?

Imagine an economy born in violence and grown up in turmoil, where the only two spurts of growth stand on either side of a destructive war; where the economy’s character has been radically transformed within less than thirty years; where industrial structure and directions of growth have been dictated by the aim of maximizing state power; where prices have borne a haphazard relation to costs; and where a government with flexible standards of candor has exercised rigid control over the trickle of information is has allowed to the outside world. You are asked to determine how fast that economy has been growing and compare it in performance with other powerful economies of the world.

1 thought on “Sovjetisk vækst?

  1. Kjeld Flarup

    Nu kender jeg ikke de aktuelle officielle vækst tal for Kina. Jeg ved dog, at jeg ikke bare kan gå ind i en non food forretning og købe en vare, uden at skulle se sig godt for, hvis jeg ikke ønsker en vare som er produceret i Kina.

    Derfor finder jeg det plausibelt, at der har været en høj vækst. Om der så stadigt er det, eller om væksten er stagneret, kan den kinesiske stat jo have gode grunde til at skjule.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.