Ukraine producerer 2,6% af verdens korn, og prisstigningerne startede længe før krigen (og er nogenlunde tilbage på normalen)

Ukraine er en af verdens største eksportører af hvede. Men Ukraine producerer “kun” 2,6% af verdens korn, jf. nedenstående figur. Ifølge TV2 ligger 25 millioner tons på lager i Ukraine. Det svarer til under 1% af verdens produktion.

Kilde: Our World in Data (“all cereal crops including maize, wheat, rice, barley, rye, millet and others”)

I starten af krigen steg priserne hastigt, jf. nedenstående figur. Men siden er priserne faldet igen, så de nu er i nærheden af de priser, vi så før krigen startede (ca. 20% højere).

Kilde: Markets Insider

Bemærk i øvrigt. at prisstigningerne startede længe før krigen startede. Allerede i slutningen af 2021, var hvedeprisen omkring 50% højere end før corona, jf. ovenstående.

5 thoughts on “Ukraine producerer 2,6% af verdens korn, og prisstigningerne startede længe før krigen (og er nogenlunde tilbage på normalen)

  1. Allan Frederiksen

   Ikke frivilligt og nu er det jo ikke kornprisen, men energipriserne som gør at de snart igen må sætte prisen op. Så længe der ikke er hård konkurrence vil priserne generelt være for høje, hvilket er kendetegnende for det dansk marked for fødevarer og mange andre områder.

   Måske prisen på byggematerialer vil falde lidt, nu hvor en svensk kæde er startet op i Danmark. De lande hvor jeg hører fra håndværkere at de oftest bestiller byggematerialer er Sverige, Tyskland og Polen, da man oftest kan købe dansk producerede varer i disse lande, til en billigere pris end de kan købe dem til direkte fra fabrikkerne i Danmark.

   Måske det var et projekt for CEPOS, evt. sammen med Rockwool Fonden, at undersøge hvor udbredt dette fænomen er indenfor forskellige brancher.

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.