Corona-Lones kronik: Er det rigtigt, at nedlukningerne forhindrede mindst 21.000 dødsfald?

REKLAME: Hvis du synes nedenstående er spændende, vil jeg anbefale min nye bog, Prisen værd?, hvor jeg evaluerer nedlukningerne og går i dybden med, hvorfor epidemiologerne tager fejl. Køb den her.

Epidemiologerne Lone Simonsen, Viggo Andreasen og Daniel Munch Nielsen har 10. marts 2025 udgivet en kronik i Politiken, hvor de hævder, at 21.000 danskere ville være døde under første bølge uden nedlukning.

Det lyder voldsomt i forhold til de beskedne effekter vi økonomer finder i vores metastudie, hvor effekten overført til danske forhold svarer til 84-304 forhindrede dødsfald under hele pandemien, men dykker vi lidt ned i baggrunden, tyder meget på, at vi er relativt enige. Epidemiologerne er bare mere uforsigtige med deres ordvalg i forhold til økonomerne.

Epidemiologerne blander effekterne af restriktioner og frivillige adfærdsændringer sammen

Den væsentligste forskel opstår, fordi epidemiologerne med “nedlukning” referer til hele samfundets svar på pandemien, herunder alt det vi på baggrund af information og anbefalinger gjorde helt frivilligt. Det fremgår fx af nedenstående citat:

Den vellykkede svenske kontrol ses i serologistudier, som viser, at kun 20 procent af svenskerne blev smittet op til sommeren 2021. Hvordan kan det mon være, at tilgangen til epidemihåndteringen opleves så forskelligt i de to lande?

Den væsentligste forskel synes at være, at svenskerne fik anbefalinger og henstillinger, mens danskerne fik påbud. Befolkningerne i de to lande reagerede nogenlunde på samme måde, og dermed opnåede begge lande tilstrækkelig social afstand til at holde epidemien under kontrol.

Den svenske pandemievaluering fremhæver anbefalingsstrategien som et meget positivt aspekt af deres håndtering. At de svenske henstillinger virkede, kan man se på Google Mobility Index, som viser ændringer i befolkningens kontaktmønster, baseret på hvordan mobiltelefonerne flyttede sig rundt.

Hvis du spørger en tilfældig dansker på Strøget, om Sverige lukkede ned under pandemien, vil han/hun med meget stor sandsynlighed svarer nej. Sverige var åben under pandemien. Men spørger du en epidemiolog fra Pandemix på RUC, var Sverige lukket ned, fordi svenskerne holdt afstand.

Ingen har monopol på, hvad ordet “nedlukning” betyder, men ved at bruge ordet på en helt anden måde, end danskerne opfatter det, forplumrer epidemiologerne debatten. Jeg synes — ikke overraskende — meget bedre om, at man klart adskiller skidt fra kanel, og bruger “nedlukninger” om regeringens restriktioner, og dermed adskiller det klart fra alt det, vi gjorde frivlligt.

Bottom line er dog, at der ikke er nogen større modstrid mellem økonomernes 84-304 forhindrede dødsfald og epidemiologernes 21.000 forhindrede dødsfald.

Epidemiologerne misforstår fuldstændig situationen i Sverige

Epidemiologerne kommer også med nogle påstande om situationen i Sverige, som i mine øjne er helt skudt forbi skiven.

KÆMPE FORSKEL I OMFANGET AF RESTRIKTIONER
For det første hævder de, at svenskerne i løbet af pandemien endte med samme grad af restriktioner som i Danmark.

Senere blev graden af tiltag i Sverige meget lig den danske. Det kan ses i den internationale database over myndighedsforanstaltninger, Oxford Stringency Index. Af indekset fremgår det, at efter forskellig start iværksætter Sverige og Danmark næsten samme niveau af tiltag fra medio april 2020 og under resten af pandemien.

Oxford Stringency Index er glimrende til at få et generelt billede af, hvor hårdt de enkelte lande er lukket ned. Men det kan altså ikke bruges til at sammenligne to lande. Sverige var langt mere åben end Danmark – også under anden bølge. Først og fremmest var grundskolerne selvfølgelig ikke lukket, men butikker, restauranter og barer var heller ikke lukket. Der var heller ikke påbud om mundbind, og de havde (stort set) ikke krav om vaccinepas.

Det tenderer misinformation at hævde, at de to lande havde “næsten samme niveau af tiltag fra medio april 2020 og under resten af pandemien”.

SVENSK NEDLUKNING KUNNE IKKE GØRE NOGET MOD STOR OVERDØDELIGHED
Epidemiologerne antyder også, at den manglende nedlukning i Sverige tydeligt ses i de svenske dødstal i foråret 2020, jf. dette citat.

I marts 2020 greb de svenske myndigheder som bekendt situationen helt anderledes an. I de første tre uger gjorde myndighederne ikke meget. Først omkring 1. april blev der bl.a. indført forbud mod store forsamlinger; gymnasier og universiteter blev lukket, og ordlyden i anbefalingerne blev skærpet. Denne forsinkelse på tre uger ses tydeligt i forårets 5.000 covid-19-dødsfald, mens vi i Danmark havde få.

For det første bør man notere sig, at svenskerne lukkede gymnasier og universiteter allerede 18. marts 2020 – kun to dage senere end i Danmark. Men epidemiologernes største synd er, at de slet ikke forholder sig til smittens udbredelse omkring nedlukningstidspunktet.

Det kræver ellers ikke det store arbejde at indse, at Sverige stod et helt andet sted i midten af marts i 2020. Det ses nemt af nedenstående figur. Fra man smittes og til man dør, går der ca. 3 uger. Den danske nedlukning blev annonceret om aftenen d. 11. marts, men startede reelt først d. 16. marts med skolelukningerne (restauranter, barer mv. lukkede 18. marts).

Effekten af annonceringen vil altså først kunne ses i dødstallene ca. 1. april, mens effekten af selve nedlukningen kan ses fra ca. 6. april. Dette tidsspænd er markeret med orange i figuren nedenfor. Figurerne viser meget tydeligt, at der hver dag døde langt flere i Sverige før nedlukningerne kunne have en effekt. Så uanset hvad svenskerne havde gjort, ville de have haft betydetligt flere dødsfald.

Når epidemiologerne slutter af med at skrive, at “for at komme videre i vores forståelse af pandemien må vi aflive de myter, hvor vi i den danske diskussion går galt i byen“. Men de bidrager selv med at sprede det, der tenderer misinformation.

Jeg havde ærligt talt forventet mig mere her fem år efter det velkendte pressemøde.

2 thoughts on “Corona-Lones kronik: Er det rigtigt, at nedlukningerne forhindrede mindst 21.000 dødsfald?

  1. Kim Varming

    Er der en læge tilstede?
    Sjældent har jeg set en så manipulerende kronik – men er ikke overrasket, forfatternavnene taget i betragtning- vi har set det før.
    Det nærmer sig religion, svaret ligger i troen på at afstanden mellem folk har en
    afgørende betydning for epidemiens forløb. Så handler det blot om for forfatterne at cherry picke de observationer, der kan give støtte til troen.
    Blot et par eksempler.
    1. Hvor mange blev smittet i foråret 2020 ?
    Forfatterne mener at serologistudier (udvikling af COVID-19 antistoffer) giver svaret, hvilket for Danmark var under 5 % – men det man ikke slutte. Hvis man har immunitet fra tidligere corona-virus infektioner, udvikler man ikke nødvendigvis målbare antistoffer mod COVID-19. Ud fra smittekurvernes forløb er det mere realistisk at antage at mere end 90 % af befolkningen blev smittet.
    2. Det påstås at Sveriges indgreb var 3 uger forsinket i forhold til Danmark hvilket var årsag til 5000 dødsfald i Sverige. Det stemmer ikke overens med at vi havde samme dynamik i smittekurverne i Danmark og i Sverige.
    I øvrigt kan man ikke korrelere antal dødsfald med antal smittede.
    Man taler om at vi klarede det bedre end Sverige, fordi der var flere døde i Sverige. Dødeligheden var 5 gange højere i Sverige, men hvordan ser det ud indenfor Danmarks grænser. Region Hovedstaden havde en 6 gang højere dødelighed end Region Syddanmark. Viser hvor grotesk man kan misbruge begrebet dødelighed.
    Vh Kim Varming

    Svar
  2. Ole Stein

    Mon ikke dødeligheden blot faldt fordi alle var smittede og naturlig immunitet kom i spil? Hvorfor døde de ikke som fluer i de afrikanske lande som ikke lukkede ned overhovedet? Hvor længe vil man oprette løgnen om den farlige Corona som blot tog dem der alligevel ville være døde? Bevis? Se på world info – ingen overdødelighed på verdensplan som følge af Covid – ja kurven har end ikke et knæk.

    Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.