Julegaveidé nummer tre og fire: Taberfabrikken og Den Retfærdige Ulighed

I Punditokraternes fortsatte serie om juleideer til boggaver – som nærmer sig sidste-øjeblik-sideer – kommer her en double whammy af to seriøse, velargumenterede debatbøger om velfærdsstatens mange skyggesider: 180 Graders redaktør Ole Birk Olesens Taberfabrikken og CEPOS-direktør Martin Ågerups Den Retfærdige Ulighed. Begge bøger fortjener en plads under det borgerlige juletræ, og ikke mindst med en modtager blandt familiens mindre borgerligt-liberale medlemmer.

Ole Birk Olesens bog dokumenterer på pædagogisk vis hvordan velfærdsstaten i stedet for at sørge for muligheder og incitamenter for alle i stedet har en ganske stærk tendens til at producere ’tabere’ – folk, der sagtnes kunne klare sig selv, men som i stedet lader sig forsørge af den stadigt mindre del af den danske befolkning, der befinder sig på det private arbejdsmarked. Bogen er en veldisponeret blanding af statistik, forklaringer og en række interviews med folk, der er faldet i velfærdsfælden. Særligt indtryk gjorde to interviews: 1) En ung fyr, der lod sig forsørge af samfundet (læs: Alle vi andre) for at spille musik, og som synes det er helt fair, men også indrømmer, at han nok havde et job, stod op om morgenen, og øvede ved siden af, hvis han ikke fik så generøs en understøttelse; og 2) en ung pige med ’anden etnisk baggrund’, der trodser velfærdsstatens logik og finder sig et arbejde – ét af dem, som mange danskere ikke mener, er ’meningsfyldte’ nok – selvom det faktisk ikke kan betale sig i kroner og ører.

Martin Ågerup er ude i et tilsvarende ærinde, nemlig at aflive en række af myterne om velfærdsstatens gode sider. Han punkterer således at velfærdsstaten er specielt god til at nå til de svageste – der, hvor den excellerer, er at nå til de næstsvageste, dvs. dem der faktisk kan hjælpe sig selv – og peger, hvordan velfærdsstaten modsat manges forestillinger ikke skaber ekstra tillid eller sammenhængskraft, nærmere tværtimod. Værst af alt er næsten, at Ågerup også bruger en bid af undertegnedes forskning sammen med ex-punditokraten Nicolai Foss (tak, Martin) til at dokumentere, hvordan velfærdsstatens absolut centrale karakteristika underminerer samfundets dynamik ved at ødelægge incitamenterne til at blive private iværksættere.

Begge bøger er glimrende og velunderbyggede debatindlæg, som fortjener deres plads under juletræet. Olesens bog imponerer ved på en letlæst måde både at dokumentere sit argument med statistik og med interviews, der berører folk. Ågerups bog glimrer ved at præsentere et samlet argument imod den måde, det danske samfund er indrettet og de myter om velfærdsstaten, der florerer i den brede befolkning. Og hvis ikke de finder deres plads i Julemandens sæk, så kig efter dem når du skal have byttet gaver den 27.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.